Miks Latvis

Search

Par Igaunijas blogiem

igkar2te.jpgLembit Kivisik ir viens no dt.ee/blog autoriem. Tas ir IT blogs kuru veido web izstrādes firmas developers-team.com darbinieku kolektīvs. Lembit bija pietiekami atsaucīgs un palīdzēja man uzzināt patiesi interesantus un pat pārsteidzošus faktus par Igaunijas interneta vidi, precīzāk, par Igaunijas blogu vidi.

Kas notiek Igaunijas blogosfērā?

Trakas lietas notiek. Vai zinājāt, ka Igaunijā ir vairāk kā 1972 reģistrēti blogi? Jā, ja nekur.lv var lepoties ar 300 ienākošajiem avotiem, tad mūsu brāļu tautai ir gandrīz apaļi divi tūkstoši blogi.

Es centos izdibināt šī lielā cipara noslēpumu un nonācu pie secinājuma, ka ļoti maza nozīme Latvijā tiek piešķirta Sviesta Cibas lietotājiem. Pēc viņu statistikas ir 15351 reģistrētu lietotāju, no kuriem aktīvi ir 2004 lietotāji. Ja vien mēs beigtu šķirot viņu dienasgrāmatas pēc piederības livejournal.com platformai, tad varētu teikt, ka arī viņi savā ziņā ir blogeri, lai gan tas viņiem, protams, skan kā apvainojums.

blog.tr.eeblogtreelog.jpg

blog.tr.ee ir blogu “koks,” kas apkopo visas jaunākās ziņas no tajā reģistrētajiem blogiem. Kā izsakās viņi paši (igauņi), tad, ja blogs nav iekļauts blog.tr.ee, tad tas neeksistē vispār (līdzīgi kā tas ir ar nekur.lv un vietējiem blogiem). Blog.tr.ee katalogs ar 1972 blogiem.

blogtreescreen1.jpg

Blogu koks veic vienu interesantu lietu, kuru nedara nekur.lv: blog.tr.ee/top ir redzams dinamisks tops, kurš apkopo 3 mēnešu statistiku, par 100 blogiem. Topu var sakārtot pēc 3 kritērijiem: 1) klikšķu skaits no blogu koka 2) rakstu skaits (manuprāt, bezjēdzīga sadaļa) un 3) cik klikšķi uz vienu ierakstu (clicks per post). Tātad rakstot reti un labi blogs būs augšgalā pēc trešā kritērija, jo kopējais klikšķu skaits varbūt nesanāks tik liels. Protams, ka es tēmēju uz to, ka šādu topu laacz.lv izveidot vajadzētu būt vieglāk par vieglu.Lembit uzsvēra to, ka par spīti tam, ka blog.tr.ee ir populārākais šāda veida serviss Igaunijā, to tomēr nevar uzskatīt par pilnīgi objektīvu informācijas avotu. Tas ir saprotams, jo arī nekur.lv 24h topā nokļūst tikai kliedzošas ziņas, nevis kārtīgi gargabala raksti, kā no mxz.lv.

Kas darbina Igaunijas blogus?

[upd] Kā redzams blogu koka topā, tad lielākā daļa blogu tiek darbināti ar bezmaksas blogu izveides servisiem: wordpress.com, blogger.com. 1147 no blogiem tiek darbināti ar blogger.com, ap 200 izmanto wordpress.com bezmaksas variantu, bez domēna. Pirmajā brīdī šķiet, ka ļoti daudzi izmanto bezmaksas variantus un daudziem nav sava domēna, bet no otras puses viņiem skaita ziņā ir vairāk blogi ar saviem domēniem, nekā Latvijā būs blogi kopā pēc gada.

Igaunijas blogeri, kas raksta angliski

Estonian blogs in English: Jüri Kaljundi (a web entrepreneur, http://kaljundi.blogspot.com/) and Jaanus Kase (ex-Skype marketing, http://www.jaanuskase.com/en/) – Altex Internet Marketing (http://www.altex-marketing.com/). Var gadīties, ka pa starpai ir kāds raksts igauņu valodā. Jāmin, ka Juri Kaljundi blogs, tiek atjaunots diezgan reti.

Igaunijas lasītākais blogs jeb Igaunijas laacz.lv

Viens no vecākajiem, un līdz ar to arī lasītākajiem ir tehnokratt.net blogs ar IT ievirzi. Tam ir ap 500 regulārie lasītāji, kas parakstījušies uz RSS barotni (feed). Nezinot igauņu valodu varu konstatēt tikai dažas lietas. Raksti bieži ir megagari un dizains ir vienkāršāks par vienkāršu. Konstatēju, ka tehnokratt.net veido arī podkāstu, nezinu par statistikām, bet izskatās samērā regulārs, igauņu valodas pratēji var paklausīties šeit.

Tendences

Blogi kļūst populāri un spēcīgs grūdiens Igaunijā bija arī blogu koks, domāju, ka nekur.lv un svaigs.lv Latvijā arī kalpo, kā mazs tramplīniņš jaunajiem censoņiem.

Līdzīgi kā Latvijā arī Igaunijā uzplaukst mediju blogi. Nu gluži kā mums ir dienas, dienas biznesa un nozares blogi, tā arī Igaunijā mediji ir attapušies un sāk veidot blogus. Protams, tikai retie blogi, kas veidoti uz pasūtījuma ir dēvējami par kārtīgiem blogiem. Šoreiz gan bez konkrētiem piemēriem.

Sociālie tīkli

Ar tiem gan Igauņiem nav paveicies. Populārākais vietējā ražojuma tīkls ir face.lv līdzinieks rate.ee. Tam līkumu metot visi kaut cik nopietni ļaudis un vecumā virs 25 gadiem tur vispār nav neviena prātīga cilvēka. Latvijā vēl nav tik traki, ne visi, kas ir draugos ir norakstīti sabiedrībai. Bet rate.ee, ir kādi 300 000 reģistrētie lietotāji – seksuāli norūpējušies tīņi ar savām plikņu bildēm, un normāla sociālā tīkla nav vispār. [upd] Kā jau minēts komentāros, populārākais soc. tīkls ir Googles paspārnē esošais orkut.com.

Secinājumi

Dažreiz mēs lepni sevi saucam par Baltijas valstīm, vienotām tautām brāļu tautām un citādos tādos vārdos, bet patiesībā mums (vismaz man) nav nojausmas, kas notiek tepat aiz robežas. Daudzi lieliski ir informēti par dažādiem aizokeāna web projektiem, bet vietējie jaunumi un notikumi paslīd garām. Domāju, ka izzinot situāciju kaimiņu valstīs varētu daudz ko iemācīties un veidojot jaunu projektu painteresēties, vai kaut kas līdzīgs nav jau realizēts pie kaimiņiem. Tas pats blog.tr.ee ir atvērtā koda projekts, tāpēc uzņēmīgs cilvēks, var lejuplādēt visus gatavos failus un jau 30 minūšu laikā iedarbināt gatavu projektu tepat Latvijā.

[upd] Visādas idejas un atziņas ir sakrājušās lielā skaitā, jo es jau labu laiku centos izzināt, kas tur notiek ar tiem blogiem, tāpēc iespējams, ka vēl diezgan daudz esmu aizmirsis un neesmu pieminējis.

Nobalso par ziņu digg.lv

22 Responses

  1. Pats jau savulaik škiroji standalone blogerus un cibiņus.. ;) Un kur info, ka lielākā daļā Igaunijas blogu hostējas uz visādiem blogger u.c. hostētajiem variantiem? ;)

  2. Nezinu, neticās, ka tos visus 2000 var saukt par “aktīviem”. Tas simtiņš, kas topā – ok, un pat vēl mazliet, bet par citiem… nu, ir jau tā, ka igauņi ir soli priekšā letiņiem attiecībā uz interneta lietām (attiecība iedzīvotājs/interneta lietotājs) pārspēj letiņus. Bet, nedomāju, ka tas ilgi turpināsies. Blogs jau pats par sevi ir tāda lieta, kas tomēr (pagaidām) ir orientēta uz ļoti šauru lietotāju loku, kamēr “tvi pamanīs un novērtēs” nišas spečuki . Ne visiem interesē, ne visiem vajag. Tāpat – arī pieminētais “igauņu draugu variants” – nu, tur ir cita pasaule, citi uzskati, citi platuma grādi. Vienīgais, ko no igauņiem pagaidām var mācīties, ir vienotība attiecībā uz politiskām tēmām.

  3. jaa, tieshaam interesanti kaa kuraa valstii kas tiek uzskatiits par blogeri. taa piemeeraam Ukrainaa, ja nemaldos, ir 60 000 blogeri, bet Baltkrievijaa tikai kaadi 20 tuukstosi. abaas valstiis lielaakaa dalja blogeru ir regjistreejushies livejournal.com. Pie mums, turpretiim, kaut kaa livejournal.com (vai klab.lv) nemaz netiek pieskaitiiti blogerim.

    Raksts tieshaam labs.

  4. Un kā liekas – kaut kas špikošanas vērts viņiem ir šajā jomā?

    Un BTW – varbūt vēlies kādu apskatu uzrakstīt par orkut.com? Man liekas, ka šeit Latvijā tiešām tā ir diezgan melna bilde. Varbūt kļūdos – nezinu cik reģistrēto lietotāju no LV.

  5. Tiešām interesanti. Intereses pēc – kādas tēmas igauņu blogeriem ir vairāk pārstāvētas: personīgās, IT vai kas cits? Saņemies un uztaisi arī par Lietuvu, jo par Lietuvu Latvijā man šķiet ir vēl tumšāka bilde kas un kā.

  6. Fuzzy: es pats esmu orkut.com, nezinu, gan kas tur mainiijies kopsh es tur reggistreejos pirms 100 gadiem, bet nu tik pat labi vajadzeetu rakstiit, par myspace un facebook, kas manupraat ir lieki

  7. dziļākās atvainošanās un zaimi, ka paceļu samērā vecu rakstu, bet, pašlaik, ja neskaita blogiem.lv dienasgrāmatas, tad latvijā ir krietni vairāk blogu, nekā minēts rakstā.

    http://blogirator.com/listing.php?pass=!&lang=lv

    šeit ir nedaudz vairāk kā nekur.lv, tiesa, nebūšu tas, kurš pārbaudīs, cik no tiem vēl ir aktuāli un strādājoši.
    diez vai tik ātri viņi paspēja saaugt :)

  8. kidijs: tici man skaits ir audzis nenormāli strauji. Raksta tapšanas brīdī minētie 300 bija precīzs cipars. Tagad rakstot noteikti teiktu citu skaitli.

    Tāpēc domāju, ka nekādu kļūdu šeit neesi atradis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *