Miks Latvis

Search

spamlist.lv – nevienam nepatīk spams

Tas ir visiem zināms — piedrazota epasta kastīte prieku nenes. Vēstules ar komerciālu saturu, kuras mēs saņemam pret savu gribu sauc par spamu (mēstulēm). Un mēstuļu sūtīšana ir aizliegta ar likumu.

Spamlist.lv ir jauns blogs/projekts, kas paredzēts, lai kauninātu un plašākai sabiedrībai parādītu tos, kuri ik dienas piemēslo mūsu pasta kastes.

Ideja ir pavisam vienkārša: vienā vietā tiek apkopoti visi mēstuļu sūtītāji un publicēti kopā ar viņu mēstulēm attēlu formātā. Tādā veidā meklējot google ir iespējams atrast mēstuļu sūtītājus, bet ne to saturu, kuru viņi sūtījuši.

Lūk vienkāršs piemērs:

Kā redzam jau otrais atrastais ieraksts par firmu ir negatīvs. Uzņēmumiem, kuriem rūp sava reputācija internetā, būtu divreiz jāapsver, vai ir vērts sūtīt spamu. (Varbūt būtu nepieciešams padomāt arī par kāda papildus teksta ietveršanu spamlist.lv ierakstā, jo pēc virsraksta seko nedaudz nesakarīga informācija?)

Statistika

  • No 28 uzņēmumiem, kuri jau ir pievienoti spamlist.lv TOP 100 spamotāju sarakstam Google pirmajā lapā parāda 20 (vai 21).
  • Vismaz 2 vai 3 uzņēmumi pēc nosakuma ievadīšanas google atrodas ar spamlist palīdzību kā pirmie.
  • vai ir vajadzīgs vēl kāds spēcīgs fakts?

Ko tas nozīmē?
“Spamo un tu tiksi pieķerts!” tas ir vēstījums, ko pauž spamlist.lv. Katrā ziņā virtuālajā vidē spamlist.lv, manuprāt, visai nopietni spēj sabojāt mazo un vidējo uzņēmumu tēlu. Par lielajiem uzņēmumiem internetā ir vairāk informācijas, tāpēc spamlist.lv ieraksti pagaidām nespēj neko kaitēt.

Nosūdzi savus spama iesūtītājus!
Interneta žurnālos un blogos dažkārt parādās informācija, par kādu uzņēmumu, kurš piekopj neglīto reklamēšanās veidu un tagad ir veids, kā pasūdzēties arī parējiem.

Spamlist.lv pieņem epastus ar spama gadījumiem no tiem, kuri cietuši spama sūtījumu dēļ.

Man pašam uz personīgo epastu latviskie spami pienāk reti, tāpēc iesūtīt neko nevaru, bet zinu, daudzus, kuru epasti ir nokļuvuši apritē un spama sūtījumi viņiem ienāk diezgan regulāri, tāpēc aicinu visus pirms vēstules izdzēšanas to aizsūtīt tālāk info@spamlist.lv.

25 Responses

  1. Nombrem taisniiba. Bet ideja un projekts labs, vajadziigs, un jau tas vien ko tu mineeji piemeeraa paraada, ka arii vareetu buut iedarbiigs. Veel laikam tev jaapieziimee, ka gruutaak ir tikt no Google ar sliktu reputaaciju aaraa, pat tad, ja tu iznjemsi attieciigo rakstu peec taa kad tas buus noindekseets. Taa ka tieshaam – spams, kas ir bez pamata, var bojaat teelam…

  2. Šādā veidā taču var stāvu kļut bagāts. Padomājiet, kurš uzņēmums grib nonākt šādā sarakstā, nieviens. Bet ja būtu iespēja samaksāt un tikt izņemtam no saraksta. Domāju ka lielāka daļa uzņēmumu kuriem daudz maz rūp sava reputācija būtu gatava maksāt. Piemeram, kas uzņēmumam ir 100Ls, lai izņemtu sevi no melnā saraksta. 30 spamotāju * 100Ls = 3000Ls pieklājiga naudiņa.

  3. Pamatideja cīnīties ar nevēlamu reklāmu pasta kastītēs ir laba. Tomēr izpildījums, manuprāt, neko nedos. Kapēc?

    1) Cik es zinu, tad šo vēstuļu izsūtīšana nav pretlikumīga (vismaz Latvijā). Tādā veidā nosaukt viņus par Spameriem nebūtu īsti korekti. Nekas pozitīvs jau tas nav, bet prelikumīgs arī nē.
    2) Ar šo vēstuļu izsūtīšanu pārsvarā nodarbojas kaut kādi rimīši, maksimas un interneta pakalpojumu piedāvātāji. Vai viņi cietīs no šādas negatīvas publicitātes? Nē. Ja piedāvājums ir labs, cilvēks taču nebūs tik debīls, ka izvēlēsies kādu citu preci vai pakalpojumu, kas ir neizdevīgāks, tikai tādēļ, ka viņi nespamo. Vai potenciālie partneri izvēlēsies citu uzņēmumu, ar kuru sadarboties ja viņiem tas būs izdevīgi – domājams arī NĒ!
    3) Daudzos līgomos (atlaižu kartes, kredītu līgumos) ir minēts punkts par šo reklāmas izsūtīšanu, bieži vien cilvēki par to aizmirst vai vispār neievēro. Tādā veidā ieliekot šeit tādas reklāmas (spams), tiks maldināti tā uzņēmuma potenciālie klienti un partneri.

  4. ~2 gadu laikaa paskastee ir iekritushas 1-5 spama veestules… paareejaas vnk ir pasuutiitas %^$$#

    daudz labaaku ieguldiijumu un aizsargashanos dotu, ja epasta servisa serveros buutu salikti normaali spamfiltri, tiktu veidoti normaali neironu tiikli, etc. ar to tiktu atrisinaata lielaakaa dalja probleemu. bet kaa jau mineeja – es vismaz neesmu dzirdeejis par lv spamu – nu vai arii nezinu kur buutu jaaiegruuzh savu epasta adresi lai kko taadu atrautu :/ un jaa – lielaakoties, par to tiek rakstiits noteikumos vai kur citur kad regjistreejas.. bet vai kaads lasa tos garos noteikumus – ?

  5. to coolman: spamu izsūta ļoti daudzi LV uzņēmumi, un jā piem. inbox.lv nāk spami kuriem tu esi piekritis, bet ja es uztaisu uz savas servera meilu piem. cieminjsh@cieminjsh.lv , tad manā kastītē nu nekādi nevar nonākt spami, bet ar laiku tie parādās

  6. Jauki, man patīk tādas lietas. Tiesa, nezinu cik labi izvērtēti ir spama noteikšanas kritēriji- kas ir un kas nav spams (nu apmēram tas, ko daskilla rakstīja sava komentāra 3. punktā).

  7. to pbs: lasi manu commentu sapratīsi kas ir spams, tas ir ka nēsi nekam piekritis, un tev ar saņemto mēstuli nav nekāda sakara, tikkai tāds, ka viņa ir tavā paskastē :D

  8. Aleksejam un daskilla (#3) ir taisnība. Kā tiks izvērtēts, vai spams ir pamatots? Es, piemēram pieteikšu uzņēmumu X, nofeikošu kaut kādu bildi ar spamu un Hops! visi domās, ka šis uzņēmums ir ļoti slikts. Nav iespējas pārbaudīt, cik cilvēku pieteiktie spama gadījumi ir reāli. Tas arī ir lielākais mīnuss šādam projektam. Piedevām, Šāda veida WordPress risinājums ir ļoti neērts.

    Un atkal – nekur neatradu lietošanas noteikumus un kas ir šie ‘labie’ cilvēki, kas lapu uztur, ja nu piesakot spamu es pats kļūstu par spama objektu?

    Skatoties nic.lv mani neizbrīna, ka ‘jaunā, cēlā projekta’ apakšā atkal sēž vieni un tie paši cilvēki. Vārdu sakot, sāciet, bļin, domāt, pirms laižat gaisā jaunus projektus. Un mainiet attieksmi. Šitā bikiņ smird.

  9. Tā jau jauks projekts. Es tikai ceru, ka ikviena iesūtītā spama patiesuma pārbaude (sākot jau ar e-pasta diskusiju ar spamotāju) pirms tā ievietošanas sarakstā lapas uzturētājiem liekas tikpat pašsaprotama lieta kā man.

  10. Nav bailes iegrābties pa dārgo? Ja nu kāds frukts, kurš pats būs parakstījies kāda uzņēmuma mājas lapā par jaunumu saņemšanu savā epastā, to būs piemirsis un nosūdzēs to kā spama kantori? Sekas var būt nepatīkamas- uzņēmums iesūdz tiesā apmelotāju(s) par uzņēmuma tēla graušanu un piedzen zaudējumus par apmelojuma sekām.

  11. to runcis: nu nejau spamlist ir vainiigs ka liidz vinjiem nepatiesa informaacija nonaaca, un nedomaaju ka visus meilus publicee peec kaartas, gan jau ka arii izveertee situaaciju

  12. cieminjsh, nav tāda likuma, jo latviešu valodā nav tāda vārda spams :P

    Spams ir kaut kas plašāks: http://en.wikipedia.org/wiki/Spam
    Tajā spamlist.lv laikam domāts E-mail spam.

    Par tot tur likumu – vajag izlasīt līdz galam.
    Sevišķi 2.pantu.

    Nobeigumā izvilkums no vienas man adresētas e-pasta vēstules:
    ——————————-
    Šo vēstuli mēs izsūtam pamatojoties uz Jūsu aizpildīto [veikala nosaukums] veikalu tīkla pastāvīgā pircēja anketu, kurā Jūs norādījāt vēlēšanos saņemt informāciju par mūsu akcijām, īpašiem piedāvājumiem uz Jūsu e-pasta adresi.

    Ja Jūs turpmāk nevēlaties saņemt mūsu informāciju, lūdzu, atsūtiet mums ziņu uz [blablabla epasts].
    —————————-

  13. Nenjemos spriest kas ir sviestaini, kas nav sviestaini projekti, taa kaa par to spriezh citi gudrinieki, bet tas, ka virkni projektu veido kaads cilveeks vai cileeku grupa neliecina neko labu par kopeejo siuaaciju, tas ir, ka liela dalja tomeer ir paaraak slinki un pasiivi, vai arii vienkaarsi neko nemaak :).

    No otras puses – liidz mums vienkaarsi nenonaak zinjas, bet iisteniibaa jau ik nedeelju Latvijaa kaads jauns projekts, lapa atveras.

  14. Nu re, jau kaut kas uz labu (lasīt info iekš spamlist.lv). Tiesa, vēl joprojām kaitina, ka šāda veida projektiem nekur neparādās atsauces uz lapas autoriem, t.i. cilvēkiem, kas to uztur un veido. Tas liek aizdomāties, ka notiek slēpšanās, ko savā ziņā varētu saprast, ņemot par piemēru vairākus citus projektus, kas nav bijuši tik veiksmīgi. Taču, slēpjoties diez vai kļūs labāk.

  15. Galīgi garām projekts, Piem . ja man būtu kads konkurents es varētu sasūtīt spamu tipa viņa reklāmu lai viņš nonak šai sarakstā :)
    Kas ir spams – tas arī ir ļoti smags jautājums. Kas 1 spams tas otram noderīga informācija. Latvijas likums par e-reklaāmu ir pilnīgi garām. No ta likuma izriet kad visi monopolisti var sūtīt visu ko vien vēlās(piemeram ja kaut rizi dzīvē tu esi ievietojis sludinajumu ss.lv – tu piekrīti saņemt info) uz tavu pastu, bet iesācēji un vidējie uzņēmumi pārkāps likumu . :) NU UN KUR ŠEIT VAR RUNĀT PAR GODĪGU KONKURENCI?
    Turklāt šis likums ierobežo informāciju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *