Miks Latvis

Search

Apple iPad ir Latvijā 8. internetā biežāk lietotā mobilā ierīce

Apple iPad, kas Latvijas tirgū oficiāli vēl nav ienācis, jau ir iekļuvis Gemius veidotajā statistikas atskaitē ranking.lv, kā viens no 10 populārākajiem interneta pārlūkošanas rīkiem.

Šobrīd ar Apple iPad tiek veikti 1,3% no visiem lapu skatījumiem, kas veikti no mobilajām ierīcēm.

mobilo ierīču TOP10

  1. Apple iPhone
  2. Apple iPod (touch)
  3. Nokia 5800
  4. Nokia E51
  5. Nokia E52
  6. Nokia 5530 XpressMusic
  7. Nokia N95 8GB
  8. Apple iPad
  9. Nokia E71
  10. Nokia 5630 XpressMusic

Avots: ranking.lv

Prognoze

Ar interesi vērošu, kā augs iPad lietotāju īpatsvars, kad Latvijā sāksies iPad tirdzniecība. Ir vairāk vai mazāk skaidrs, ka iPad pārskatāmā nākotnē Latvijā nesasniegs iPhone un iPod touch izplatības apjomus. Tomēr es paredzu, ka gada/pusgada laikā pēc tirdzniecības sākšanās iPad par spīti mazajai izplatībai kļūs par trešo interneta pārlūkošanai biežāk lietoto mobilo ierīci.

Ko tas nozīmē?

Manuprāt, iPad augstā vieta un Apple mobilo ierīču pārsvars parāda to, ka tradicionālajos mobilajos telefonos iebūvētie pārlūki pagaidām nespēj konkurēt ar Safari mobilo versiju, kura apritē ir jau no 2007. gada. Zināms, ka citi telefoni (Nokia) Latvijas teritorijā ir sastopami daudz biežāk, bet izskatās, ka to īpašnieki internetu lieto mazākos apjomos un ar Opera Mini starpniecību. Manuprāt, tas ir tāpēc, ka populārākie Nokia mobilie telefoni joprojām nav gatavi to īpašniekiem sniegt kvalitatīvu interneta pārlūkošanas pieredzi. To apstiprināja arī mana personīgā pieredze ar Nokia N97 mini. Telefonā droši var lietot internetu, bet daudzie trūkumi un negludumi šo lietošanu padarīja par diezgan nepatīkamu piedzīvojumu.

Piezīmes

Starp ranking.lv mobilajām ierīcēm neparādās tās, kuras lieto Opera Mini, jo Opera Mini, neizdodot informāciju par ierīci, uz kuras tā uzinstalēta. Ar Opera Mini tiek veikti 0,17% no visiem lapu skatījumiem. Kopumā ranking.lv statistikas sistēmā ir atrodamas 57 dažādas mobilās ierīces.

20 Responses

  1. Neviens no Apple razojumiem Latvija nav un nebus dizi plasi izplatits. Ja jau iPads ir 8.vieta, tas vienkarsi parada, cik mazaktivs ir mobilo iericu izmantosanas laucins pie mums.

    Amerika uz Androida balstitas iekartas panem arvien lielaku kumosu sai laucinja. Un ir prognozes, ka paris gadu laika Apple iStrunti(iPods, iPons, iPad) nokritis lidz 10% (patreiz ~35%) no visa mobila trafika.

    Bet ka jau te rakstija – who cares

    1. Pa daļai piekrītu. Šobrīd gan izskatās, ka Androids kodīs nost no Nokia un citiem gudrajiem telefoniem, nevis no Apple ražojumiem.

      Un uz jautājumu who cares ir diezgan laba atbilde – tas rūp lapu izstrādātājiem. Būtībā viss iet uz to, ka mājas lapām nav īpaši jāpārpūlējas veidojot mobilās versijas, jo mobilais Safari sagremo visu to pašu, ko pārējie kārtīgie pārlūki. Šobrīd, piemēram, Latvijā veidojot kādai lapai mobilo versiju ir daudz maz skaidrs, ka tāda būtu jāveido, lai apmierinātu Apple ierīču lietotājus, jo pārējo telefonu lietotāji internetā degunu tik pat kā nebāž iekšā vispār.

    1. Tā iet, kad neizlasa līdz galam :D Izrādās, tas viss jau ir pieminēts.
      Tomēr 0,17% ir no visiem pieprasījumiem, ne tikai no mobile devices, tāpēc kļūdas procents varētu būt visnotaļ augsts.

  2. neuzskatu, ka ipadu vajadzētu salīdzināt ar mobīlajiem telefoniem (un ipod touch) un to visu nosaukt par mobīlajām ierīcēm.

    ipad drīzāk ir konkurents citiem tablet pc (kas vēl nav īsti populāri) un netbookiem. tā kā netbooki un tableti izmanto vairāk vai mazāk pielāgotas desktop operētājsistēmas, tad īsti nenoteiksi, cik daudz to lietotāju izmanto internetu latvijā un protams izskatīsies, ka ipadu lietos šausmīgi daudz procenti.

  3. Šis blogs kļuvis garlaicīgs. Par rakstu runājot es neticu statistikām .Protams viņām ir kada daļa taisnības. Cik tad cilvēkiem Latvijā ir iphone vai ipads vai kada internetā izmantojama mobīlā ierice ? Ne visi izmanto savas mobīlās ierices internetā. 1.3 % ir baigi mazs procents.

  4. Es domāju, ka veidojot mājaslapas pēc W3C rekomendācijām, īpašām problēmām nevajadzētu būt, neatkarīgi no tā, vai lapa tiek skatīta uz parasta datora vai uz mobilas ierīces.

  5. Tā statistika gadījumā neskata pēc patērētā trafika? Domāju, ka Operu lieto ļoti liels cilvēku skaits, bet trafiks maz dēļ saspiestajām lapām. Man klasē jau vien kādi 20% lieto Operu, bet tikai viens ar IPhone. :D

    1. Skaita saģenerētos pageview. Mini Operu jau pašu nosaka, bet nespēj noteikt, kāds telefons slēpjas zem tās. Un ir zināms, ka no kopējā cipara Mini Opera sastāda 0,17% no visiem skatījumiem, kas ir pietiekami liels cipars.

  6. Absolūtas muļķības. Gemius nemonitorē pat 3% no visa Latvijas mobīlā trafika. Šī ziņa ir tik pat statistiski precīza, kā tas, ja es pateiktu ka Baltijas jūrā ir tieši 2 029 923 1,2cm siļķu.

    Un tas, ka Opera mini/mobile nav iespējams noteikt īsto UA ir vēl lielākas muļķības, tam domāti X-OperaMini-Phone-UA un X-OperaMini-Phone headers.

    Onkulim auzas.

  7. ja ņemtu cilvēku kategorijas, kas lieto šos atribūtus, rezultāts būtu savādāks, nav pareizi teikt, ka, piem, nokijas lietotāji lieto netu mazāk, jo to darīt ir grūtāk. Varbūt lietas būtība ir tāda, ka tiem cilvēkiem tas ir mazsvarīgāk (lietot internetu savā mobīlajā ierīcē), kā varbūt kādam i-lietotājam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *