AeroPress

AeroPress ir ērts un vienkāršs veids, kā tikt pie labas rīta kafijas.

Jau kopš 2015. gada Ziemassvētkiem gribēju padalīties ar savu foršo dāvanu – kafijas taisāmo ietaisi – AeroPress. Šī ir ierīce, kuru pagājušā gadā lietoju gandrīz katru dienu un nereti pat vairākas reizes dienā.

Šis rīks ir pilnībā izmainījis manu sapratni par to, kas ir laba kafija un kā tādu pagatavot. Protams, zelta standarts vienmēr būs svaigi grauzdētas un maltas pupiņas, kas pagatavotas ar kārtīgu espresso aparātu, bet ja tādu labumu nav pa rokai, tad AeroPress spēj panākt pārsteidzoši labus rezultātus.

Ko es esmu iemācījies?

AeroPress man ir iemācījis novērtēt to, cik svarīgs ir katrs kafijas pagatavošanas solis. Pirmie mēģinājumi bija diezgan pavirši un garša katru reizi bija cita. Bet ar laiku spēju panākt to, ka katra kafija garšoja tieši tā, kā iepriekšējā. Ja katru reizi kafija garšo citādi, tad tas protams, ir interesanti, bet, ja ierodas ciemiņi, tad nav nekādas garantijas, ka viņi tiks pie labas kafijas.

Ir svarīgi fiksēt kafijas un ūdens daudzumu. Bez mazajiem virtuves svariem būs ļoti grūti panākt vienu un to pašu kafijas garšu. Arī ūdens temperatūra ir svarīga, ar vārošu ūdeni var kafiju “piededzināt” un kafija, kas gatavota ar tām pašām pupiņām garšos sliktāk. Tad, kad var kontrolēt visus kafijas parametrus var arī sākt saprast, kā izmainīt recepti, lai nākamajā reizē kafija garšotu labāk.

Sākumā bija vairāki gadījumi, kad nopērkot jaunas pupiņas likās, ka šīs nu gan ir negaršīgas un kafija nedzerama, bet pamainot gatavošanas apstākļus šī “negaršīgā” kafija pēkšņi kļūst garšīga. Tik garšīga, ka bija jāpērk uzreiz tādas pašas pupiņas.

Tas brīdis, kad izdodas pagatavot vairākas vienādas un garšīgas kafijas krūzes, ir kā mazi svētki.

Kāda ir mana šī brīža AeroPress kafijas recepte?

  • Šobrīd visbiežāk lietoju inverso metodi. (Šādi gatavojot kafiju filtru uzliek pašās beigās.)
  • Tieši pirms kafijas gatavošanas samaļu 18 gramus kafijas pupiņu. (Hario Mini Mill, ja nemaldos, astotais klikšķis pēc pilnīgi aizvērtām dzirnaviņām)
  • Ar pupiņām vēl eksperimentēju, Japānā kafijas dzeršana ir ļoti populāra un pat mūsu mikrorajonā ir vairākas specializētas vietas, kur var iepirkt kafijas pupiņas.
  • Ūdens temperatūru nemēru, bet cenšos neliet uzreiz pēc uzvārīšanas. Ļauju vismaz dažas minūtes ūdenim atdzist, pirms liet uz samaltās kafijas. Agrāk lietoju mazos ledus gabaliņus, kurus iemetu vārošā ūdenī, lai tiktu tuvāk ideālajai ūdens temperatūrai.
  • Apmaisīšanai nav maģisks reižu skaits, maisu pēc izjūtas. Pirms spiešanas 20-30 sekundes ļauju ievilkties.
  • Ūdens daudzums, kuru leju AeroPress spiedē ir aptuveni 150g, pēc tam, kad kafija ir izspiesta pieleju papildus ūdeni un pienu tieši kafijas krūzē.

Un kāda ir tava AeroPress recepte?

Te īss video par AeroPress izgudrotāju:

Inventor Portrait: Alan Adler (AeroPress; Aerobie) from David Friedman on Vimeo.

P.S.

Paldies sievai par ideālo dāvanu.

3 Responses

  1. Paldies par rakstu. Piekrītu, katra kafijas pagatavošanas reize tiešām ir/var būt kā mazi svētki :)

    Esmu izmēģinājis dažādas receptes, šī ir pēdējā laika atklājums, pie kuras esmu pagaidām pieķēries https://www.facebook.com/pg/thecoffeecollective/posts/?ref=page_internal
    Mani pamatnosacījumi jebkurai receptei –
    1) svaigi grauzdētas kafijas pupiņas (vēlams no lokālās grauzdētavas)
    2) Nebojāt kafiju ar pienu! :)
    3) Šķībi skatos arī uz ūdens liešanu klāt pēc brūvēšanas procesa
    4) Mērīt (un eksperimentēt, lai nonāktu pie sava optimālā rezultāta) arī ūdens temperatūru. Nodrošināt, ka tā ir robežās no 86-92 C.
    5) Iegādāties labas/regulējamas dzirnaviņas un izmēģināt dažādas rupjuma pakāpes

    Kaut kā tā :)

  2. Arī esmu nonācis un apstājies pie inversās metodes. Manuprāt, ērtāk.
    Ar pienu vēl neesmu ticis skaidrībā. Reizēm pieleju aukstu, no ledusskapja, reizēm sildu un uzputoju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *