iegriezos tuvējā maksimā un pārlaidu acis pāri sulu plauktiem. Man iegaršojusies ābolu sula. Karstais vasaras laiks ir panācis to, ka esmu iemīlējies ābolu sulā. Jā, tajā pašā, kuru vēl pirms pāris gadiem nicināju, kā otršķirīgu. Tikai tagad es saprotu, cik akls ir bijis mans naids, pret šo kartona kārbā iesprostoto, skurbinošo dzērienu.
Man ienāca prātā, ka neesmu redzējis nevienu pētījumu, par ābolu sulām – un tā nu es nolēmu kategorizēt savus garšas pārdzīvojumus.
Es pamatā neesmu no sulu dzērājiem. Pats gardākais dzēriens man vienmēr būs piens – piens labi sader ar jebkuriem cepumiem un citiem saldiem niekiem. Piens sader vienlīdz labi ar tortēm un pienu var uzdzert arī kartupeļu biezenim – gandrīz jebkuram ēdienam.
No sulām man agrāk garšoja ananāsu sula, bet nu ābolu sula ir ieguvusi stabilu vietu aiz piena. Es laikam esmu kļuvis par apple fanātu, tikai man patīk citi āboli.
Bet nu pie sulas pakām. (šeit ir tikai tās, kas pieejamas Maksimā, tāpēc pētījums iespējams turpināsies, kad būšu iepircis vēl citas ābolu sulas)
Sambai nosaukumā ir nektārs – tas manām garšas kārpiņām nozīmēja: “atšķaidīta sula.” Samba negaršo daudz sliktāk par pārējām pakas sulām, to dzerot lielos daudzumos, nejūt sulas iedarbību uz zobiem (tā mēdz būt stiprākām sulām). Domāju, ka šo sulu vairs nepirkšu, jo tā tomēr nav tik jaudīga kā citas sulas. (lai gan tas varētu būt tāpēc, ka šo dzēru tieši pēc Cido xl)
Augļu saturs 50% un nesatur konservantus. Pievienota citronskābe un fruktozes-glikozes sīrups. Ražotājs Gutta.
Grand. Jau nosaukums ir to vērts. Grand. Arī nektārs, bet garša tāda hmm daudz bagātīgāka, ir feina buķete. Auksta garšīgāka par siltu. Kad dzer siltu var sajust to saldumu, kas sašpricēts pakā. Ražota no ābolu biezsulas vismaz 50% un diemžēl satur kaut kādus saldinātājus – aspartāms (fenilalanīna avots), acesulfāms K. Sula ir pasterizēta, kas nozīmē to, ka no ābolu vērtīgajiem vitamīniem neko diži daudz neiegūsiet. Ražots kaut kur Polijā.
Cido XL. 100% ābolu sula. (ko tas patiesībā nozīmē, laikam zina tikai viņi) Šo sulu esmu dzēris viesbiežāk, ērtā iepakojuma dēļ. Jāsaka, ka tagad, kad esmu noprovējis arī citas sulas cido xl, vairs nešķiet tik garda. Es pat teiktu, ka tā noteikti nav labākā no sulām. Garša ir laikam viscentrākā un izteiktākā no visām. (Jūs taču zināt, ko nozīmē “centra” garša?) Nu lūk, tas, ka sula ir centra iespējams, kaut kādā veidā liecina, ka tā ir dabīga. Katrā ziņā tā ir gatavota no koncentrāta. Trīs āboļi par garšu un viens par to, ka 100% sula. Nesatur konservantus, tikai ūdens un sula. Ražotājs precīzi nav norādīts. Ražots kaut kur ES, pēc Cido pasūtījuma.
Gutta Max. Ābolu nektārs. Daudz saldāka par Cido XL, tas pateicoties fruktozes-glikozes sīrupam. Atskatoties uz visām šīm sulām šī pretendē uz gardākās titulu, lai gan joprojām nav pati pilnība (pataupīsim sparu, kvalitatīvākām sulām stikla iepakojumos :). Augļu saturs 50% un protams, ka nesatur konservantus. Ražotājs Gutta.
Gutta Ābolu un balto vīnogu sula. Vēl saldāka par gutta max, tas dēļ vīnogām. Šķebinoši salda. Sulas saturs 100%. Sazin kāda ir ābolu/vīnogu proporcija. Nesaturot konservantus un arī cukura piedevas klāt neesot liktas. Ideja laba, saldumam izmantot vīnogu sulu, bet šoreiz laikam pāršauts pār strīpu jo dzēriens ir supersalds.
Pfanner ābolu limonāde. Gribēju nomēģināt, jo kaut kas līdzīgs ir pieejams Vācijā – visur, kur tirgo kolu, fantu un sprite ir nopērkama arī ābolu limonāde. Ābolu limonādei ir divas interesantas iezīmes – garšīga tā ir tikai tad, kad to dzer atdzesētu un, kad ir saglabājušies burbuļi. Ja pērkat lielu pudeli, karstā dienā no plaukta, tad būsiet vīlies, jo silts dzēriens ir negaršīgs un pēc laika visdrīzāk pazudīs burbuļi un nāksies no sulas kaut kā atbrīvoties. Tātad – auksta ir dzerama. Ražota Austrijā, augļu saturs 60%.
Cido ābolu sula. Tas pats, kas lielajā pakā, tikai ar skrūvējamu korķīti. Dzēru aukstu un auksta ir garšīgāka par to sulu, kas lielajā pakā, bet visdrīzāk, ka vienādas temperatūras apstākļos garšo vienādi, jo sula droši vien ir tā pati. :) (viens ābolītis nost par neekonomisko iepakojumu)
Secinājumi
Esmu pārdzēries ābolu sulas. Ābolu sulas ir garšīgas, bet labākās vēl neesmu rūpīgi notestējis. Pērkot ābolu sulu iesaku rūpīgi pārdomāt, kādu vēlaties, ja vāju un saldu suliņu tad Guttas Samba ir tieši laikā, ja tādu tehniski tīru, tad ņemiet Cido, jo šiem vienīgajiem ir 100% sula. Guttas sulas vispār ir pārsvarā saldākas.
39 Responses
Dzērājs. :D
Mans favorīts ir visas Gutta sulas, Cido galīgi neiet pie sirds, manuprāt, pārāk sintētiski garšo.
Pieci āboli tev par postu!
Pēc “Sambas” mans kuņģis parasti uzdod jautājumu smadzenēm: “Vai tiešām Tev liekas, ka tas pulveru un sīrupu sajaukums satur kaut daiviņu no ābola?” Un tad piebilst: “Tagad pāris stundas Tev sāpēs vēders”.
Par pārējām – nav lielas pieredzes.
Priekšroku dodu Cido (kas ērtajā iepakojumā).
Atkal jau esi krutu tematu izdomājis.
Žetons!
Ko nespied sulu pats?
Pagājušo nedēļas nogali pavadot Vācu ģimenē, nevarēju nepamanīt, ka ļoti populāri ir dzert ‘centru’ (man nav īstas nojausmas, ko tas vārds nozīmē!) ābolu sulu no pagraba ar ledusaukstu minerālūdeni. Sula viena pati būtu pārāk stipra, un nelieli burbuļi ir tieši tas kas vajadzīgs. Dzēriens sanāk arī patīkami vēss! Pamēģini!
hmm, vel ir taadaa 3l burkaa aabolu sula ;)
bet visaa visumaa labaakaa ir pasha spiestaa :)
Esmu cide ābolu sulas fanāts (ērtākā iepakojumā, mazāka, vieglāk pārnēsājama, ērtāk attaisājama/aiztaisāma). Ar maciem nav nemaz tik viegla dzīve, jārūpējas tā pat ir.
nombre: līdz 3l burkām es vēl tikšu
….
Absolūtas muļķības.
Pati labākā ābolu sula ir tepat uz vietas pašu izspiestā.
Veikalu mēslus saukt par sulu vajadzētu aizliegt ar likumu.
Tieši tāpat veikalos nav sviesta un piena.
Tad kad cilvēks pagaršo īstu pienu un sviestu, tad viņš rāda stulbu ģīmi un brīnās, kas tas tāds.
Bet, tas diemžēl skaitās normāli – šajā sačakarētajā pasaulē.
…..
bleķis: nu tādus atklājumus izklāstīji. nevar būt, ka lauku piens ir garšīgāks par veikala! neticu. Kāds vēl centīsies iestāstīt, ka mājas siers ir labāks par veikala?
Tagad tik izstāsti, kur es dzīvoklī iebāzīšu to govi un, kur man te būs tā ābele no kuras es spiedīšu sulu.
Protams, ka cilvēki apzinās, ka veikalos nopērkamais nav tas pats, labākais. Kad tikšu krutākā veikalā iepirkšu igauņu ābolu sulu un sameklēšu Pūres darināto. Vai arī tās tev skaitās veikala mēsli?
Sazin, ko tāds bleķis ēd? Vai nu mēslus, vai arī zaļu zāli. Neticu, ka šis neko veikalā nepērk.
Sula pie viskija :) Vienmēr pie 0.7 sanāk Cido XL paķert…
Samba taču kaut kāds aspirīns vien ir. :P
bet vispār sasmaidīju par to pienu. mhm, piekrītu!!! nav nekā labāka!!
Labi, atkārtošu vēlreis.
Veikalos nopērkamais ir draza (bet ko citu atrast ir gandrīz neiespējami).
Tas ko veikalos sauc par sulu nav sula, piens nav piens un sviests nav sviests.
Par to, kas kuram garšo un ko kurš pērk it nemaz netaisos diskutēt.
p.s. Nedzirdēt, neklausīties, nelasīt, piedzejot un pierakstīt neteikto arī ir ļoti tipiski šajā sačkarētajā sabiedrībā, diemžēl.
bleķis: nu labi, draza. un ko tad tu ierosini? visi pēc tava sacītā pārtiek no drazas. Tā vien šķiet, ka esi atradis, kādu klusu meža pļaviņu un neesi daļa no sačakarētās sabiedrības.
“Tas ko veikalos sauc par sulu nav sula, piens nav piens un sviests nav sviests.” tas ir fakts – es domāju tāpat, bet es nesaprotu, ko tu ar to centies pateikt? Neejam uz veikalu un mirstam badā?
Kad esmu laukos es dzeru pienu, kas atvests pa tiešo no fermas un dzeru ābolu sulu, kura izspiesta no āboliem, kas aug mūsu dārzā. To tu gribēji dzirdēt?
Vairs laikam nepārdodas, bet pirms gada Rimi (vai Maxima?) bija pieejamas tādas 5l pakas ar iebūvētu nelielu krānu. Ieliec visu paku ledusskapī un nekustinot ielej sulu glāzē. Ābolu sula bija tuvu tai, kādu rudeņos no laukiem vedu. Bet vairs nav manīta tāda extra…atliek iet uz pagrabu :)
Grand nektār-susla manā skatījumā nepelnīti maz dabūjusi, tipiski pērku tieši grand paciņas, manā skatījumā labākā attiecība garša/cena.
bleķi, jā, tev protams ir taisnība, bet mēs esam jau sen pieraduši rīt tieši šādu paiku, “īsts” piens un sviests man nu galīgi negaršo, daudz par treknu. Ļoti apšaubu arī, ka tu pats kaifo par pienu pa taisno no spaiņa, tip nupat slauktu, ja esi rīdzenieks, esmu gatavs saderēt, ka mazākais caureju dabūsi pēc litra šāda “īsta” piena :)
Bleķi – ja Tu pērc šo “drazu” veikalos tad Tu pats to atbalsti un tad nav ko pīkstēt. Bet ja neko nepērc, pats visu audzē/taisi tad visu cieņu.
es nezinu, kā bleķis, bet varu iztriekt litru silta piena vienā paņēmienā, bez emocijām. Kad laukos ir izcepts klinģeris, tad esmu dienas laikā izdzēris pat 3 litru kanniņu un nekādas problēmas ar vēderu.
Piens, jā… Padzer vien taukus…
Zandis: piens ir veselīgs, žēl, ka es laukos esmu samērā reti
dazhreiz japabrinas par pilsetniekiem.
ISTAS sulas jadzer. laukos, no pashu lasitiem aboliem, kartigas, beizas, stipras.
pec tam nevienu no shitaam kartonpaku suslaam i megjinat negribas.
versatile: un, ko tad darīt, ja nav šīs lauku sulas? kafeinīcās tu arī pieprasi lauku sulas un ja dod no pakas tad sēdi izslāpis?
es zinu, ka viss, kas ir pakā ir slikts, bet to zina visi – tāpēc atkārtot desmit reizes, ka paku sula ir inde ir muļķīgi un lieki.
var taču kaut kur izkasīt laiku, lai aiziet uz tirgu pēc vietējiem āboliem, var taču nopirkt sulu spiedi, var taču noziedot laiku dažas minūtes nedēļā, lai dabūtu sulu no tā ābola… :)
uz priekšu!
lalala: nu tieši tāpēc es pāris reizes mēnesī braucu uz laukiem, kur sadzeros pienu un sasperos zaptes un sulas burkas.
gutta max man nu galiigi negarsho, bet cido gan ir okei
Piens ir veselīgs, jā, maziem bērniem…
Piens rullē :)
Un taa grand sula ir atbilstoši zemu. Vispār jau aspartāms šur tur ir aizliegts, nez kapēc vēl pie mums tādu draņķi tirgo.
Nesaprotu arī, kā var rakstīt uz pakas “100% sula”, ja tā ražota no koncentrāta un pietam augļu saturs ir 50%. Manā izpratnē 100% ir tikai augļi – piemēram no kilograma ābolu sanāk puslitrs sulas..
Jā, šis te visas nav sulas… Bet kaut kādi surogāti. Ja salīdzina ar īstu ābolu sulu, kura iegūta no āboliem, nevis no koncetrātiem, konservantiem cukura un sīrupa…..
Protams ka visiem nav savu ābeļdārzu un iespēju spiest sulas. Tomēr ārzemēs ir nopērkamas dabiskas sulas. Protams ka viņas maksā dārgāk par mākslīgajām, bet garša arī nav salīdzināma. Latvijā gan neko tamlīdzīgu neesmu redzējis pārdošanā…..
xxx2: ir mums arī veselīgās sulas – sapirkšu un notestēšu.
Zandis zin ko runā. Piens nav veselīgs. Ja pareizi atceros, kaut kas ar asinsriti un sirdi bija saistīts.
Deputāts: nu, gan tu muļķības stāsti. piens varētu būt kaitīgs pilsētas švītiem. pienu cilvēki dzer jau tūkstošiem gadu un vēl nekādas problēmas nav bijušas.
Ta, visas viņas ir metamas salīdzinot ar ābolu sulu 3l burkās.
Tas tāpat kā sāli un etiķi jau ēd ilgi, bet par veselīgiem nevar nosaukt.
Izlasi šos:
http://questionthemark.org/2006/08/13/the-good-the-bad-and-the-milk.aspx
http://notmilk.com/kradjian.html
Ja joprojām gribi saukt par veselīgu, tad neesi kārtīgi lasījis.
Deputāts: izbeidz man šitās muļķības mālēt. Eiropas Savienības pamatskolās visiem cenšas pienu iegrūst iekšā ne jau joka pēc. Tiem, kas bērnu gados pienu dzēruši ir labāka atmiņa un veselība un vēl sazin kas. Tāka nevajag man te mistiskus linkus, mest. Beigās vēl Jāņu siers un alus būs neveselīgi ar. Pilnīgas dumības.
A bet Tu palasi..
Pēdējo gadu jaunumi arī ir tādi, ka marihuāna nemaz nav sliktāka par tabaku.
brīvā brīdī palasīšu tās saites, bet pagaidām paliekam katrs pie sava. tev piens inde, man svaigs dzēriens.
A ko fočenes miglainas? (:
Par postu žetons, lai gan man labāk garšo apelsīnu sula.
Izmegini Maxima noperkamas Sandora un Sadocok. Ja pati perku sulas, tad pedeja laika tikai sis markas.
P.S. Ieprieksejais bloga dizains man labak patika.