Miks Latvis

Search

vieglāk ir uzvilkt bikses pār galvu, nekā nopirkt auto

Ar draudzeni esam nolēmuši, ka beidzot jāpērk automašīna. Patiesībā mēs to izdomājām jau gada sākumā.

Līdz pat šim brīdim esam pavadījuši laiku neskaitāmās diskusijās un strīdos. Esam tērējuši laiku klausoties padomos. Padomus ir devuši visi, kam nebija slinkums. Tajā skaitā, pat tādi, kuriem nav auto tiesības, nav auto, nav sajēgas, bet viņi “ļoti labi zinot,” kāds auto mums ir piemērots.

Ko mēs esam izlēmuši?

Izlēmām, ka nav jēgas pirkt lietotu auto, jo tas ilgākā laika posmā prasītu ieguldījumu remontos. Nekad taču nevar zināt vai mašīnai nav kādi apslēptie defekti. Arī lietotu auto ir jāpērk uz nomaksu.

Labi, tā bija atrunāšanās. Īstais arguments ir tāds, ka man nav ne mazākās vēlmes braukt ar auto, kuram ir bijuši n īpašnieki, kura ir šur tur ierūsējusi, kurai ir sākotnēji nepamanāms, bet ļoti kaitinošs traips utt. utjp.

Gribas jaunu un svaigu lietu.

Jaunas mašīnas pluss ir tas, ka par to var 3 gadus pilnībā neraizēties, jo garantija sedz remonta izmaksas.

Esam nolēmuši tērēt ne vairāk kā 13-14 000 eiro šim pirkumam. Gribētos, lai mēneša maksājums nepārsniegtu 130 latus. Šeit uzreiz jāpiemin šī pirkuma mīnuss – n gadus maksājot sanāk procentos vien samaksāt tik daudz, cik maksātu labs un lietots auto.

Ko mums vajag izdomāt?

Nu esam nonākuši pie sāpīgā punkta – auto modeļa izvēles.

“Nepērc koltu,” viņi saka, “pēc gada tas sāks niķoties un sūdi būs.” “Franču auto ir mēsls.” “Ševroleti ir vēl sūdīgāki par opeļiem.” “Opelis vispār nav auto.” “Tikai ne sitroen.”

Šādus padomus esam atklausījušies. Kā jau teicu, padomus dod visi, kam nav slinkums.

Es ar šo ierakstu ceru sagaidīt vismaz vienu komentāru, no cilvēka, kurš pēdējā laikā (pēdējo gadu laikā) ir iegādājies, vai iegādāsies auto. Es būšu pateicīgs, ja jūs padalīsieties ar prātīgu ieteikumu par to, kāds būtu uzticams auto lētajā galā. Varbūt kādam ir draugi, kas tirgojas ar mašīnām un rubī fišku? Katrā ziņā būsim pateicīgi par katru konstruktīvo padomu.

Paldies.

87 Responses

  1. Pirms vairāk kā mēneša iegādājos Ford Focus 2002 gada, dīzeļmotors. Pagaidām esmu apmierināts. Jaunām mašīnām sāpīgākais moments ir kasko apdrošināšana, kas ir diezgan dārga. Kā arī tas, ja ņem līzingu kā operatīvo, tad mašīna pēc līzinga beigām nepieder tev. Man sanāca nopirkt savu mašīnu par izdevīgu piedāvājumu ne no ss.lv. Aizej uz hansabanku, tur līzinga speciālisti pastāstīs visu, kādas izmaksas ir utt. Reklāmām ticēt nevar. Bet sāpīgākais ir benzīns.
    Manuprāt, visas mašīnu markas daudz maz ir ok, ja pērk jaunu. Protams, nerunāsim šeit par Lexus, Porsche un Lamborgini ;)

  2. Lexus, Porsche un Lamborgini arii ir ok :). Bet vispaar esmu sen secinaajis ka nav jeega teereet paaraak daudz laika auto izveelei un iegaadei – izdomaa apmeeraam virzienu, tad summu, un tad dodies pirkt. Pareekkini arii to, ka katra diena, stunda vai minuute, kuru tu pavadiisi auto mekleejumos, to nevis padariis leetaaku, bet daargaaku – taa kaa tavs un draudzenes laiks aii ko maksaa.

    Pats iegaadaajos Nissan Qashqai, lai gan pirms tam bija visai konkreeti dazu apsveerumu deelj nolemts iegaadaaties Mini Cooper. Izbraucu, paardomaaju…

  3. Pirms ~6 mēnešiem paņēmu Ford Focus 2005. gada, 1.6 benzīns ar 52 000km noskrējienu. Nav problēmu vispār nekādu. Un es netaupu auto – braukāju daudz un visur, bedres un dzelzceļa pārbrauktuves mani nebaida (nobraukts ~15 000km). Pārvietojoties var dabūt ~6l uz 100, bet man patīk braukt nevis pārvietoties, tāpēc sanāk ~8.8 litri.
    Dēļ manas nesaudzīgās ekspluatācijas sācis šis tas grabēt, bet ar to es rēķinos un esmu apmierināts.

  4. pirms gada nopirku jaunu KIA Rio 2006… agraak kia bija pilniigs fufelis, bet kopsh vini uzceela jauno ruupniicu slovaakijaa masiina ir tiesaam super prieks savas klases. cena ir nedaudz zemaaka kaa ford focus`am, kas vareetu buut tuvaakais liidzinieks, bet ir garantija 5(!!) gadi un tfu tfu tfu, shii gada laikaa nav bijusas pilniigi nekaadas nopietnas probleemas… dazi siikumi, ko atrisinaja ar garantijas remonta palidzibu paaris h laikaa… taa kaa pirku pie domenikss, tad serviss ir tiesaam augstaa liimenii un suudziibu nav vispaar :)

  5. Skatos, ka visi uz focusiem (:
    Arī pats esmu uzmetis aci jaunajamo modelim. Kā stāsta dīleri – no vecā esot palikusi tikai emblēma.

    Zato tagad veco ford focus tirgo pa ļoti labu cenu. Iekļausies tavos ciparos!

  6. Par jauniem auto neko nepratīšu pateikt, bet ~ gadu atpakalj paņēmu 99 gada Mazda 626, lietota gan, bet man noveicaas, ja neskaita avaariju peec kuras iegruudu 700 latus (nebiju paspeejis kasko uztaisiit), tad esmu iegruudis ljoti maz (ap 300 Ls), un veel apskati izgaaju bez probleemaam.

  7. Ā, un viedoklis par jauna auto pirkšanu man ir tāds:
    Es paņēmu 2 gadus vecu auto (uz to brīdi), pēc mēneša paziņa paņēma to pašu modeli, tikai no veikala. (Pilnīgi jaunam nenozīmīgi bonusi nāk, piemēram, visi četri logi elektriski paceļami)

    Es iztērēju ~9200 EUR Ls ar visiem KASKO, OCTĀm un servisa apskatēm.
    Paziņa ~14 000 EUR.
    Starpība ir ~5000 EUR, par kuriem (ja būtu radusies vajadzība), es savu autiņu varētu savest tādā pašā kārtībā, kā jaunu. Un arī – ja pēc laika kaut kas nobruks, tad man būs “zapaskā” šī naudas starpība, par kuru varēšu segt “garantijas” remontu, kas man maksās, bet jauna auto īpašniekam nē. + man pastāv iespēja, ka nemaz nevajadzēs neko remontēt (teorētiski).

    Gribētu dzirdēt kāda cita viedokli par šādu domu gājienu.

  8. no finanšu viedokļa pirkt jaunu auto ir dārgi un neizdevīgi, jo ļoti ātri kritīsies vērtība (=tālākpārdošanas cena). ņemot vērā, cik maksā jauns un mazlietots, sanāk, ka pirmais braukšanas mēnesis tev izmaksās 1-2k EUR, bet pirmais gads – 2-5k EUR.

    starp citu, ja tu nopērc JAUNU auto un ar to nobrauc 3 mēnešus – tas vairs NAV JAUNS, bet gan LIETOTS. Vai ir vērts tā pārmaksāt par pirmajiem pāris mēnešiem/gadiem – domā pats…

  9. Mums šādas pārdomas bija pirms gada – jaunu vai lietotu, šādu vai tādu. Tika izmēģināts jauns Rūmsters un virkne lietotu, kas atbilda mūsu kritērijiem – ietilpīgs, lai ar nolocītiem aizmugurējiem sēdekļiem var 2 velo salonā ielikt, ar augsto sēdpozīciju. Nonācām pie trīsgadīga lietota autiņa, ar kuru esam ļoti apmierināti. Pirmā iemaksa 60%, līdz ar to tagad līzings + Kasko mēnesī veido nenozīmīgu summu.
    Iesakām Tev arī mazlietotu. Mums gada laikā nekādas nozīmīgās remonta izmaksas nav bijušas, tikai turpinām apkopes (lai arī garantijas laiks tieši iegādes brīdī beidzās, gribam uzturēt autiņu formā :).
    Kur? Paskaties varbūt BRC. Un līzingu varbūt Hansa – tur ir Kasko 12 maksājumos, ērti.

  10. apskati volvo, c30, s40.
    safety first. zinu ko runaju.
    2 gadus vecu par tadu naudu panjemsi ar visu adas salonu. ja vajag lielaku – v50, cena ta pati. vecaku par 2-3 gadiem gan nenjem, skaties, lai panelis jaunaa tipa.
    umanigi kopjot mashina nenobraucama, un pec 2-5 gadiem joprojam bus ka jauna – un atkal, zinu ko runaju. protams, shis neattiecas uz kartona shkdonam, kiam, mazhondaam un shmitsukiem. Virs 30k ls visas shis mashinas ir +/- vienadas, bet letaja gala… labak panjemt mazliet dargaku, bet kartigu auto. stabilu, atru, droshu, uzticamu.
    nu tas taa, IMHO.

  11. švāģerim ir tagad jau 1g.v micubiši lancer (pirka salonā). baigi staro par savu auto. kaut gan tehniski zinōšais otrais švāģeris domā, ka labākā cena/kvalitāte attiecība ir hondai.

  12. Paskaties uz KIA ceed (pro_ceed). KIA šodien vairs nav tas pats, kas KIA pirms pāris vai vairāk gadiem. Tas tā, ja vajag auto “bez rakstura”, bet perfekti pilda funkciju “pārvietoties no punkta A uz punktu B” ;/

  13. Nu es pirms gandrīz gada nopirku 2001. gada SAABu. Cena 6500 Euro. Pilna servisa līzings no Hanza līzings. Nemaksāju pirmo iemaksu līdz ar to mēnesī sanāk aptuveni 170Ls (mēneša rēķinā iekļauts KASKO un degviela). Remontēt nav bijis vajadzības.

    Jaunu auto pirkt IMO ir pilnīgs neprāts.

  14. Paldies par ieteikumiem. Šo un to ņemšu vērā. Kia ceed man patika, tikai bija šaubas par kvalitāti.

    deni2s: kā vienmēr esi atradis, kur piesieties. auto ir vajadzīgs auto mērķim. ikdienā pa pilsētu, nedēļas nogalēs līdz jūrai, vasarās pa Latviju un kaimiņvalstīm. Vidējās aritmētiskās prasības. Kaut kā nejutu īpaši kaut ko klāstīt, jo tāpat ir skaidrs, ka neesmu kravu pārvadātājs, vai taksists. Ja es grasītos kaut ko īpašu pārvadāt, tad to pieminētu.

  15. protams ir lieliski dod padomus.
    it sevišķi ja nav jāuzņemas atbildība.
    es tev ieteiktu darīt sekojoši.
    principiāli noskaidrot par servisa darba izmaksām garantijas periodā.
    tas ir klupšanas akmens Nr.1 visiem kas pērk jaunu auto.
    tālāk servisa izmaksas.
    ja ir iespējams dabūt cenrādi tad lieliski ja nē noskaidro kas un cik tev maksās, piemēram izdegusi lampiņa, tā ir vai nav garantija? cik maksās tās nomaiņa?
    tālāk.
    ir vērts paklausīties palasīties un noskaidrot par servisa darba kvalitāti.
    cik es zinu visur ir diezgan drausmīgi.
    cilvēks kas apkalpo mašinu garantijas periodā darīs visu lai dabūtu maksimāli daudz naudas laukā (tas pats stāsts par 15Ls vērtu loga šķidruma papildināšanu.)
    īsi kā tas tiek panākts.
    procedūra : pārbaudīt visus darba škidrumus – servisa darbības laiks stunda jeb 10Ls, konstatējot ka tev ir tikai 1,5L no 6,5L trauka ietilpības tas tiks pieliets līdz nepieciešamajam daudzumam.
    līdz ar to tika pārbaudīti arī ‘visi citi škidrumi un tā kā nekas vairāk netika konstatēc, tāda kopējā summa.

    ja ir iespēja protams var sākt runāt par kādas no dēmo mašīnas iegādēm.
    tās ir ar kurām cilvēki brauc testa braucienus.tām saglabājas garantija bet ir iespējams nokaulēt 2K eiro.precīzāk līdz 2K.mašinām parasti ir ap 10k noskrējiens.
    izbraucot testa braucienu paskaties cik KM ir ar testa auto nobraukts un kādā tā ir stāvoklī.un saprast cik ilgā laika posmā tas ir panākts.
    kaut vai tie paši skrāpējumi pie aizdedzes atslēgas….
    vajadzētu parēķināt cik km tu nobrauc gadā.
    es nobraucu ap 15k.uz darbu no darba un dažeiz kaut kur pa dzimto zemi.
    tātad aptuveni 20k gadā tas ir tikai normāli.
    cik bieži ir servisa apmeklējumi katri 15-20k?
    tātad cik naudas tu iztērēsi uz šim obligātājam apskatēm garantijas peroda laikā?
    cik ilgi tev būs jāgaida lai tiktu uz šīm apskatēm’?
    par sevisa maiņas auto aizmirsti ja vien tev nav premium gala auto..
    bet bez auto palikt uz vienu dienu būs grūti.
    varētu vēl turpināt bet…

    man pati pozitīvāka pieredze ir ar Toyota un Honda.
    draugs kam pieder neliels serviss nopūtās ka esmu zudis viņam kā klients..
    jebkurā gadijumā izvēle ir tavā ziņā.
    lai veicas.

  16. Onkulis, nu man, piemēram, kārs ir vajadzīgs tikai vasarā 3 mēnešu atvaļinājuma laikā, ko uz jūru un pa festiem laist, ideāls būtu 2 durvju kabriolets :) Arī neesmu auto pārvadātājs vai taksists ;)

    Pačeko arī cik benžu ēd tas auto. Ja vairāk pa pilsētu, tad laikam ērtāk ir mazāku ņemt – vieglāk būs parkoties un manevrēt, mazāk benžu ēd. Ja uz ārzemēm laist, tad jau prasās plašāku.

  17. Vienmeer esmu domaajis ka pirkt mashiinu no salona ir liela un lieka naudas teereeshana, it seviskji taapeec ka izbraucot to no salona tai veertiiba zreiz kruiitas par 20%. Bet, ja jau no pasha saakuma tu vari dabuut labu cenu, kaa arii ja tu TIESHAAM vari atljauties jaunu auto nom salona, un deelj taa tev nav jaaatsakaas no ierastaa ikdienas saldeejuma, tad taa tomeer ir labaakaa opcija.

    Bez tam, Onkuli, nedomaa par to cik gruuti vai viegli buus masiinu veelaak paardot, kaa arii vai tu mociisies ar taas remontu, cik tev tas izmaksaas… Tu tachu nepeerc mashiinu lai paardotu, vai lai remonteetu, bet lai brauktu ar to. Vai ne taa? Ieseedies, izbrauc, paskaties kas tev patiik, kas nee, kaa sajuuti mashiinu… Es esmu peedeejo 10 gadu laikaa, liekas, kaadas 8 mashiinas iegaadaajies, un parasti tas arii ir bijis tieshi taa, izbraucot, sajuutot. Pirmspeedeejais variants ar Subaru Impreze bija savaadaaks – bija steidzami vajadziiga, un bija nauda, bet Infinity dzips nojuudzaas un negaaja vairs. Un dzips teereeja vispaar kaadus 17 litrus un vairaak, bet par taadaam lietaam nav ko domaat – masiina ir ne tikai paarvietoshanaas lidzeklis, bet yajaa tu pavadi arii daudz laika ikdienaa. Vai arii nee, bet tad jau taa nav vajadziiga.

    Tikai lai taa buutu – tad nee, nepeerc vispaar labaka.

  18. Jaa, un manas TOP 3 mashiinas kaadas man ir bijushas ir:
    HONDA INTEGRA TYPE-R (1998)
    OPEL MANTA (1977)
    INFINITY QX4 (1999)

    Bijushas ir arii vairaakas Honda Prelude un, kaut kaada Toyota un kaut kaads Fordinjsh sen, sen atpakalj. Toreiz baigi gribeejaas Toyota Supra, bet Riigaa nebija labu piedaavajaumu, un iegaadaajos Integru (tobriid Riigaa taadas triis bija, maneejaa bija baltaa).

  19. Ar’ braucu ar KIA Cee’d un negribētu teikt, ka esmu vīlies savā pirkumā. Jā, bijušas pāris problēmas, bet nu tās garantijas ietvaros novērstas. Tagad ripo ideāli un bez prentizijām.

  20. Katrs pats savas nelaimes kalējs, bet… Es laikam tomēr negribētu pilnīgi jaunu auto, kurš dažu sekunžu laikā, izbraukšanas brīdī pa autosalona vārtiem, zaudē apmēram 20-30% savas vērtības. Ja man vajadzētu auto, visticamāk ka ņemtu kādu 2-4 gadus vecu lietotu. Labai mašīnai tas vēl nav nekāds vecums, bet cena ir daudz, daudz draudzīgāka nekā jaunai. Un ietaupītajai naudai atrastu citu, derīgāku pielietojumu :)

  21. Lai nopirktu auto dazas sekundes pec cenas krituma (ok, dazas minutes, dazas stundas, dienas, nedeeljas vai meeneshus) Tev vajag labus pazinjas auto salonos. Kaadi varianti: salona demo auto; no neizmaksaata operatiivaa liizinga atgriezts auto; auto, kas pastaaveejis salonaa, bet ar nepieprasiitu kraasu un/vai komplektaaciju, etc. – variantu ir daudz). Citrons atkriit peec definiicijas, kia arii – peec tam nepaardosi, volvo – nekad!!! Taatad – Lancer, Corolla, Auris, Impreza (ar 1,5l = 107ZS), Civic, Tiida (bet man dizains nepatiik), Mazda3, nu un kko no Hyundai (lai arii nav Nippon) vari apskatiities. Punkts :)

  22. No hyundai varu ieteikt kā Getz tā Matrix… abi ir līdz 14KEUR. PAts jau 2.5 gadus braucu ar Matrix, un līdz šim neviens, kas ir iekāpis mašīna nav vīlies… Visi parasti secina – nepamatoti aizspriedumi.
    Garantija Hyundai strādā ok un attieksme arī ir normāla. Cenas apkopēm nav sliktas lai arī nav par velti (ko daudzi sagaida).
    Ja tevi interesē mašīnas lietošanas kopējās izmaksas varu padalīties ar savu pieredzi un iedot exceli ar izmaksām, kas man ir bijušas pēdējos 2 gadus kā arī uz šo gadu plānotajām izmaksām. Ja nu kas – Email man uz lesausks.vigants@gmail.com un atceries – lai ko tu arī nopirktu – vienmēr atradīsies kāds kas apdirsīs tavu izvēli… būs jāiemācās ignorēt! :)

  23. Katrs izvēlās ko grib! Bet par lētumu es tik pasmaidu. Ko jūs matemātiķi tur rēķināt. Izdevīgi ir braukt ar 500 ls vērtu vw, audi vai fordu. Nu iegūldi viņā 1000 ls remontos (kas ir baiss piķis), vari pa 200 Ls pat autonama signalizāciju ielikt, ja baidīs ka to nospers un kamēr 10 000 euro degvielas starpībā nobrauksi ui kur laika paies. Pazūd pat fakts, ka tas nosprāgs. Ērtību ziņā ar var strīdēties, kas ir ērtāks getz, picanto, c2 vai tāds hlams.

  24. Un vispār to tik vēl tagad var izbaudīt. Mūsdienu auto neviens neies, ka tie tagadējie 20 gadu vecie bleķgabali. Visa ideja virzās uz to, kā piesaistīt jauniem auto. Paskatāties, kas lēnām notiek ar lietoto auto tirgu.

  25. Neklausies par jauna autiņa vērtības krišanos. Kas ir paodis jaunas mašīnas smaku, tas vairs lietotā negribēs sēdēt.
    Cenas krišanās lai uztrauc tos, kas bieži maina mašīnas.
    Apskaties tās kuras Tev patīk vizuāli, aizej uz salonu un sarunā testa brucienus, jo manuprāt izbraucot var dudz ko sajust (kā patīk salons, kā uzvedas uz ceļa, utt..). Uzprasi cik maksās apkope, un cik bieži tā jāveic. Mēģini sasmelties informāciju par to cik atsaucīgs serviss (rindas, attieksme). Nesaceries par garantiju, jo nebūt uz visu tā neattiecas. No pieredzes zinu, ka VW servis (pieņemšanas meistars) Rīgā 2. gdus atpakaļ, kad to vēl apmeklēju, bija vienkārši kaitinošs.

  26. ja negribi maksāt vairāk par 130 mēnesī, tad standarta līzē tev sanāk ap 10k EUR vērts autiņš (uz 5 gadiem). tā ka jauns auto tur nemaz nesanāk (ja vien neņem kaut kādu super mazo klasi vai ladu).

    vispār, pirmo autiņu nav vērts ņemt pa dārgo, jo pirmajā gadā tu viņu sasitīsi vismaz divreiz un pašam būs liels kreņķis.

  27. Pirms ~3 meeneshiem arii man tas bija aktuaals jautaajums ko njemt, kadu modeli, jaunu vai lietotu, beigaas sapratu ka nav jeegas njemt jaunu, jo 2 gadus lietotu Getz panjemeu no salona ar 1 gadu garantiju par 40% leetaak kaa jaunu! Arii man ir taads pats viedoklis, ka par shiem 40% to lietoto auto “sliktaakaa gadiijumaa” var savest kaartiibaa kaa jaunu. Nobraukums bija ~30 000.

  28. waldis: “vispār, pirmo autiņu nav vērts ņemt pa dārgo, jo pirmajā gadā tu viņu sasitīsi vismaz divreiz un pašam būs liels kreņķis.”

    Tas nav arguments, ja Tu nezini kā cilvēks brauc. Varbūt viņš ne tikai nesasitīs, bet arī paspēs no divām avārijām izvairīties!

  29. to Deputaats

    vairums manu paziņu, gan tie kas nokārtoja eksāmenu ar 9 punktiem, gan tie kas ar 0 un 1, pirmajā gadā ir uztaisījuši vismaz vienu normālu krashu. tas ir pilnīgi normāli. un ja tas nenotiks 1.gadā, tad tici man ir MILZĪGA varbutība, ka tas notiks pirmajos 3 gados, kas relatīvi jauna auto gadījumā ir ārkārtīgi nozīmīgs vērtību(cenu) ietekmējošs faktors.

  30. Es neuzticos eksāmena punktiem.. tur “tādi” radījumi braukā, ka šausmas. Parasti bailīgie un par sevi nepārliecinātie taisa ķezu.
    Protams, pieredze arī spēlē lomu, nestrīdos.

  31. Kamēr nav jaunie šoferi sataisījuši sūdus uz ceļa, tikmēr brauc kā varenie. Paskatos, kā puteņa laikā brauc – uz 130 km/h un ātrāk. Degpunktu vajag paskatīties ;)

  32. Par avārijām piekrītu, es arī teicu kad pirku mašīnu, “tak esmu braucis pieredze ir” a bet nekā, 5tajā dienā pēc autiņa iegādes stabs maita izskreeja ceļa vidū… labi ka ātrums nebija liels, kam pateicoties zaudeejumi nebija tik lieli kādi tie vareeja buut, jo nebija veel uztaisiits kasko (tas bija paredzeets naakoshajaa dienaa peec krasha)

  33. Nopirksi pirmo autiņu, sapratīsi kāds tas ir čakars (līzingi, kasko, riepas, tehniskā apkope) un pēc gadiem diviem autiņu pārdosi. Un tad jau pērkot otro autiņu būs vieglāk. Būs savs viedoklis, un vairs neklausīsies “lietpratēju” padomos.

  34. Ar 130Ls mēneša izdevumiem pat jauns Getz nesanāx, tā ka iesaku sākt aizmirst par par optimiskajiem 130Ls/men izmaxaam.
    Arī getzam ir vajadzīgs Kasko, octa, ziemas riepas, vasaras riepas, logu šķidrums, benzīns, nomazgāt.
    Ja to visu saliek kopā tad, ar 130Ls mēneša izdevumiem ir jāaprobežojas ar auto 6k eur.
    Meenesha izdevumi.
    Krediits: 60 eur
    Teureetiskais Remonts: 30 eur (plaanotie un neplaanotie servisa apmekleejumi)
    Octa: 15 eur
    kasko: 30 eur
    riepas (200Ls komplekts divaas sezonaas) 8 eur
    nomazgāt: 10 eur
    benziins (8l/100km, meenesii 1000km) 80 eur

    kopaa 233 eur
    kas ir principaa pashas minimaalaakaas izmaksas ar kuram tu vari reekjinaaties beigaas.

    Peerkot Jaunu auto, kas maksaa 2x vairaak, vari liizingu x2, kasko x2 un servisu atstaat, jo regulaaraas apkopes, nav bezmaksas prieks.

    tad autinsh pa 12k eur – meenesii no maka izeediis vismaz 323 eur

    6k eur autinsh meenesii izmaxaas vismaz 233 eur
    12k eur autinsh meenesii izmaxaas vismaz 323 eur
    18k eur autinsh meenesii izmaxaas vismaz 413 eur

  35. Braucu ar Renault Clio 1,4L iegādāts 2005 novembrī jauns, ne reizi nav bijis servisā remontēt, tik cik uz eļļas maiņu, bremžu nomaiņu, un nevaru neparko sūdzēties. Dinamisks, ekonomisks… jocīgi, bet arī vietas visam pilnīgi pietiek

  36. to Artis

    interesanti kaa tev 60 EUR mēnesī kredīts sanāk? tur taču bez procentiem sanāk nieka 5040 EUR pa 7 (!) gadiem.

    jebkurā gadījumā iesaku izvairīties no retiem autiņiem, jo viņi ir nelikvīdi. ja tu nopērc teiksim golfu III vai kādu pavecu audi a6, tad skaidrs, ka tu viņu agri vai vēlu pārdosi par ~ tirgus cenu. bet paziņa, kuram ir chrysler pt cruiser, kas ir nenormāli stilīgs auto un visādi citādi kruts, nevar jau gadu no tā tikt vaļā tā vienkāršā iemesla dēļ, ka tas ir auto “na ļubiteļa”, jo ir diezgan nepraktisks, rijīgs un ar grūti un dārgi atrodamām detaļām.

  37. Es gan labak esmu par mazlietota auto pirksanu (1-2 gadi), kad cena par 30-40% mazaka, bet vel ir garantija! Pats tadu vasara nopirku.
    Par to ko pirkt, ja ir zinama summa, tad izvele paliek diezgan maza :)
    Franchu auto labak ne (daudz problemu), Opel protams nee (problemas garantetas, BMW Audi un Mercedes diez vai sanaks :)
    Paliek Honda (laba kvalitate, tikai baigais mainstream), Toyota (padargi, bet labi), Nissan ir ok.
    KIA patiesiba ir ok variants! Hyndai no good :)

    Tagad braucu ar 2-gadigu Hondu, pirms tam bija Nissan Almera un Opel Astra. Opelis jau ari gaja ok, tikai grabeja :)

  38. nju man jau tuuliit gads buus rinjkji kaa iegaadaajos no placha AUDI A3 1997g. ir ok man patiik kgan kameer liidz tai tiku pagaaja gandriiz gads – arii domaajot – kaadu? ieteikumi no radiem un draugiem bij bezgala daudz.. bija arii gruuti iedomaaties cik tad daudz naudas tas paprasiis cik varu atljauties, jo tad veel gaidiiju beebi.. tagad ir mazais jau skrien ar kaajaam un mashiiniite ar brauc veel, kkgan uztaisiiju avaariju (cieta tikai dzelzhi) labi ka bij akasko (remonts puse no auto cenas) maxa par krediitu meenesii 85Ls uz 6gadiem kasko bij 238Ls (nav ne jausmas cik buus shogad) ziemas riepas 100Ls peec 3 meeneshu braukshanas nomainiija sajuugu 200Ls bij pashaa saakumaa viens remonts – motora dzeseetajventilaatoram kas tur bij izdedzis (bet tas neko daargi nebij)…

    manas domas pashlaik, mashiina ir ok, un apmierina manas vajadziibas.. iespeejams naakamaa tomeer tiks pirkta jauna, bet kas gan zina kad tas buus un kaadass buus vajadziibas un iespeejas!!!

  39. esmu autobrauceejs ar 7 gadu staazu. masiinas visaadas ir bijusas, ko varu privaatajam auto pats arii skruuveeju.

    protams, jauns auto ir jauns auto, bet

    1. padomaa kaada vinam buus vertiba kad gribeesi pardot un vai bus pirceji. visadi seat, kia, pezo, citroni.
    2. kaa te jau dazi mineeja servisa izmaksas garantijas laikaa.

    Lietots auto
    1. labus auto neviens nepardod,
    2. Jo jaunaaks auto jo labaak, bet jaskatas, lai nav bijusi dienesta auto, parasti tie ir sajaati taa ka maz neliekas
    3. ideaalais varinats no pazistama cilveka, ar servisa veesturi un vek kkadu atlikushu garantiju.
    4. laba vieta ir autoklubu forumi, ja pameklee var atrast auto par kuriem visa veesture ir atspoguljota forumaa ar bildeem,utt. bet tas vairaak attiecas uz vecaakiem auto. tos arii reti pardod un aiziet parasti zibeniigi.
    5. mazlietotam auto jaskataas vai nav pamatiigi sists bijis, principaa tas attiecas uz visiem auto. skat pirmo punktu
    6. nekad netaupi uz kasko, kasko jabuut vienmeer, atmaksaasies 90% un izlasi kasko noteikumus, lai zinaatu kaa riikoties ja vajadzees.

  40. Par Koltiem nekā nezinu, par mitsukiem sliktu vispār neko nevaru teikt. Renīši ātri nojūk, izgrab. Getz neprc – šiem visas iespējamās detaļas ir no plastmas vai kā tamlīdzīga, pat kloķenes!!! Ir zināms gadījums, kad pēc garantijas beigām getz’am nobruka motors un nebija remontējams, jo tādas štelles vienkārši neremontē, nēnu, vari pirkt jaunu motoru bet tas ivss dārgāk būs nekā jauns getz.
    Pats es braucu ar Toyota un iesaku arī skatīties toyota virzienā. Nav pārāk lēti, bet hoķ mazlitrāžas, bet attaisnosies – dzīvosies mazāk pa servisiem un tā. Lai gan, par serivsiem runājot – dzīvosies tāpat, ceļi ta mums nav paredzēti vieglajiem, bet offroad vāģiem ;) Kāpēc tieši toyota? tāpēc, ka mazāk plīst (nerunāju par tām detaļām, kuras jāmaina ir regulāri – bremu kluči, diski etc etc). Pārbaudījis esmu un diez vai izvēlētos kaut ko citu par toyota, ja ne tā, tad kāds cits japānis noteikti.

  41. Es nopirku pirks gada Hyundai Getz un vienigie terinji ir degvielai. Protams, vienu reizi gadaa ir jaataisa apkope un jaapdroshina. Abos gadijumos mazam auto tas ir ekonomiskak.
    Mazam auto ir priekshroka ir ari ar apstashanos pilseta.

    No personigas pieredzes – varu ieteikt pirkt auto ar iebuvetu radio, jo neiebuvetos zog. Ari ja nav atstats vacinjsh. Apdroshinashana jau visu nosegs, bet vismaz viena diena ir nochakareta saucot policiju un kartojot dokumentus.

  42. Atom, meenesii videeji nobraucu 2500 – 3000km, taa ka nav tik slikti ar mani. Arii šādus taadus soda punktus esmu iekraajis, taa ka engelis uz ceļa arii neesmu. Itkaa skaitaas viens no vis izturiigaakajiem renault

  43. Mik! Reiz kaads teica, ka mees negribam taas mashiinas, kuras varam atljauties. Visi jau baigi gudri runaa, bet klausies labaak tajos, kas pashi ir iegaadaajushies. Un, jaa, es iesaku tomeer pirkt mashiinu nedaudz virs taas, kuru vari atljauties, jo tad tu labaak jutiisies, utt. NLP, vaardsakot…

  44. man baigi iepatikās Toyota Avensis, bet kad palasīju ka tai bieži deg ārā priekšējie lukturi kuros lampiņu pats nevari nomainīt, bet tikai servisā, tad apetīte pārgāja.

  45. Melnā Mamba: bet vai tu gadījumā neesi viena no aitām, kas nemāk ne barošanas bloku ne RAMu nomainīt datoram?

    Es gribētu teikt, ka galējas vajadzības gadījumā riteni nomainītu, taču visdrīzāk samaksātu, lai to izdara, kāds kurš šo lietu dara ikdienā.

    Domāju, ka mani servisos neizčakarēs, jo mans brālis, kurš ir spēcīgs šajos jautājumos vienmēr būs gatavs uzmest aci pirmais. Tāpēc uz servisu es došos tikai pēc konsultēšanās ar zinošu cilvēku.

  46. Dāmāju, ka 99% komentētājus cērp :) Kāda nu kuram pieredze, bet brīnumus raksta. Kasko lietotiem auto :) Līdz pirmajai sadursmei tas ir izdevīgi. Un tad ar izejot cauri Kasko negribīgai un neadekvātai atmaksāšanai, ērtāk ir to Kasko naudu uz plauktiņa likt un krāt. Turklāt Lietotiem auto zem 5 gadi, neviena Kasko negrib jaunas detaļas apmaksāt.
    Un izturība veciem volvo. Nav jau tā ka bleķis ir sinonīms drošībai. Apskatīties crash video var netā.
    Sakarīgs komentārs ir par naudām (aprēķins), kas parādā, ka īsti nesanāk pa 200 euro jauns auto.

  47. Pirms diviem gadiem nopirku Audi A3. Un katru reizi, kad aplūkoju citu auto iekšējo apdari, esmu laimīgs, ka izvēlējos pareizo. Kad eju straujā līkumā, esmu laimīgs, ka izvēlējos sportisko versiju un nepažēloju naudu kārtīgiem krēsliem, jo palieku savā vietā, nevis kratos kā puņķis uz sēdekļa… Un vispār, kad izeju no rīta no mājas un ieraugu mazo, melno skaistuli, esmu laimīgs. Šī kompānija prot ražot auto, kas ir katra euro vērti un dara to īpašniekus laimīgus. Es neesmu pārliecināts, ka franču/itāļu zamā gala u.c. auto sniedz šo sajūtu, tāpēc jau arī tā mēdz teikt.

    Ko es varu ieteikt? Pērc Lamborghini.

  48. Taveja nosauktaja cenu diapazona no jaunajam mashinam nav nekada spidosha izvele…piemeram:

    Fiat 500/Bravo/Doblo/Grande/Panda
    Chevrolet Aveo/Lacceti/Spark/Tacuma
    Citren C1/C3/C4
    Dacia Logan
    Ford Fiesta/Focus/Fusion
    Hyndai Accent/Elantra/Getz/i30/Matrix
    Honda Jazz
    Kia Carens/Ceed/Cerato/Picanto/Rio
    Lada 110/112/Kalina/
    Mazda 2/3/5
    Mitsubishi Colt/Lancer/Wagon
    Nissan Micra/Note
    Opel Astra/Corsa/Meriva/
    Peugeot 207/307
    Renault Clio/Megane/Modus
    Seat Cordoba/Ibiza
    Suzuki Jimny/Liana/Swift
    Skoda Fabia/Octavia/Roomster
    Toyota Aygo/Corolla/Yaris
    Volkswagen Golf/Polo

    Jadoma, ko tu gribi 3 durvis, 4as, 5as…lielu, mazu (pamata shaja kategorija ir mazas klases auto)

    es liktu uz:
    1) Ford Focus 3D/4D/5D
    2) Opel Astra GTC 1.8
    3) Mazda 3
    4) VW Golf

    bet nu vispar perc BMW …nenozzelosi :D – tkai cenu grupa neietilpst.

  49. un ja kas, tads 4aa – 5aa gada s40 ir akurat Onkulim pa kabatai.
    + varat apskatities cenas kritumu 2-3 gadu laika (linku uz jaunas mashinas cenu lapu devu augstak) – volvikjim tas ir patikami mazs, ja nu domats talak pardot.
    a hyndai getzam…………. :D

  50. http://youtube.com/watch?v=nr5nRHV5Z9E
    tas par veciem volvo. Un vēl es pats esmu sēdējis iekšā 2vos auto ko uz jumta noliek, kādos 3 avārijas grāvis un viena lēnā sānā. Paskatījies kraštestus video. Un ir vēl tāda lieta kā inerce. Virs 50 km nekas neglābj frontālos; grāvji, kā nu veicas. Sistēmas ar strādā, kā nu gadās :D Ir ka nenostrādā tiem drošajiem auto nekas (sensorsistēma pakarās :D) Perfekti viss izskatās bukletos. Nu nav te nekāds F1 drošības kapsulas. Diezgan daudz izšķir veiksme un līdz gadījumam pats vadītājs (viņa braukšanas stils).

  51. Kā pirmo auto jaunu pirkt neiesaku.

    Kāpēc? Tāpēc ka ar pirmo auto dažāda veida problēmas notiek daudz biežāk nekā ar nākamajiem. Es nepazīstu nevienu cilvēku, kurš savu pirmo auto nebūtu sadauzījis (Es pats tai skaitā…) Atškiras tikai cik liela tā skāde ir.

    Bet jaunam auto katra švīka izmaksā ļoti dārgi. Arī kasko neglābj, jo pēc pirmās avārijas nākamjam gadam kasko cena tiek jūtami paaugstināta. (nav apdrošināšanas kantori labdarības iestāde)

    Ja jaunu auto – diezgan minimāli nokomplektētu var dabūt ar mēneša maksājumu 120 – 130 ls, tad nevajag aizmirst par KASKO un obligātajām apskatēm. Ir jārēķinās uz ~200 ls mēnesī.

    Es kā pir

  52. dusk, to video, protams, biju redzejis, atruma atrast nevareju.
    man kaut ka lidz shim ir laimejies mashina but kad ir par matu no avarijas, ekstremas bremzeshanas, utt shtelles – parasti pie stures cilveki ar neviena vien gadu desmita stazhu. un zin, i tad juut, kaa mashina klausa un uzvedas.
    ja uz shosejas purns purnaa, bet vaditaja izkapj uz savam kajam… nu tad man ta auto marka sak patikt.
    intereses pec, ja noliktu jaunu volvo pret jaunu renault, jaunu ford fous, jaunu hyundai getz un jaunu kia kaut kadu – kas tur paliktu pari no katra? butu interesants tests, patiesham.

  53. Mans tēvs nopirka KIA Ceed. Ar garo pakaļu. Šad tad esmu ar to pabraukājis.Ļoti jauks auto, apmēram tavā budžetā. Nostrādāts labi, salons plašs, brauc jauki.
    Pašam sanāk daudz braukāt ar jaunu VW. Un, ja godīgi – nekādu īpašu atšķirību neredzu, noteikti ne tādu, kādēļ būtu vērts maksāt par gandrīz 10.000 eur vairāk.
    Vēl Mazda3 ir ok.

  54. hmm diivani es savu pirmo autinju nesadauziju, otro ar ne, a vot ar tresho gan adijas bikinj shkaade :) taak tas ka pirmo vienmeer sasit nu nez kautka neticu :D

  55. 1.5 gadus atpakal nopirku jaunu Nissan Note. 1.4l motors. Izcila masiina pilsetai. Pa soseju lielus gabalus braucot – motors troksnains. Ekonomiska. Istu problemu nav bijis, bet pirmos 3 gadus jau parasti nav … ;) Iepriekseejo pirku Mazdu 323 4 gadus vecu. Ja var atlauties, jauna tomer labak, ja vien servisu apmeklejums nav hobijs. Mazdai gan probleemu arii bija maz (vismaz saakuma) tomer katru gadu problemas palielinas … :(

  56. Heh, diskusija ievilkusies, un būtiski jaunu argumentu nav nevienam. Un nebūs ar.
    Labāk piedāvāšu anecu:

    Dēls vaicā tēvam:
    – Ko man darīt! Precēties vai neprecēties?
    – Dari, dēls, kā gribi. Vienalga nožēlosi.

    Jebkuras sakritības ar apspriežamo tematu ir nejaušas :)

  57. Mēs pirms gada nopirkām lietotu Mazda 626 sedanu. Kāpēc? 1) mums vajadzēja izturīgu, drošu, ērtu, diezgan plašu, bet ne pārāk dārgu auto, 2) viegli dabūjamas rezerves daļas, kas nav mazsvarīgi. Plusi: diezgan klusa, ātra un spēcīga mašīna, pa šoseju benzīns apm. 6-7 l/100 km (1,9 l motors), pa pilsētu protams līdz 10 l. Japāņi netaisa sūdīgus auto. Viss ir saprātīgi pārdomāts. Mīnusi: paliela, tāpēc Rīgas šaurībā varbūt labāka ir mazāka mašīna.
    Ja neko nejēdz no mašīnām, tad, protams, var iegrābties. Pērkot lietotu, svarīgi sīki izpētīt vai visas līnijas ir taisnas (respektīvi, vai nav dauzīta) un vai visur ir marķējums (uz motora, drošības siksnām u.c).

  58. Gan jau kāds ir uzrakstījis jau to pašu, ko tūlīt teikšu.. bet man slinkums caurlasīt visus komentārus.

    Tu jau pats rakstīji – tos n gadus pa procentiem vien samaksāsi tik, cik varētu atdot par tīri braucamu lietotu auto. Otrkārt, tava auto cena pēc pieciem gadiem būs smieklīgi nokritusies, salīdzinot ar salona cenu. Tāpēc es silti ieteiktu palūrēt uz pāris gadus palietotu auto – palūri intereses pēc cenu atsķirības. Protams, var auto uztvert kā patēriņa preci – t.i. maksāt tos 130 latus mēnesī un norakstīt tos. Brauc dziedādams un tad izmet, aizmirsti, ka tev ir auto. Ņem nākamo un atkal maksā katru mēnesi. Un tā visu laiku. No vienas puses jau izklausās tas baigi feini. Bet no otras… Atceries, ka parasti apkopes jaunam autiņam jātaisa pie dīlera un par lielākiem cipariem, kā citur. Jā, garantija sedz remontus – bet tas tak ir skaidrs, ka gadus trīs tam aparātam nekas nelūzīs, ja jau tas tikko no konveijera nobraucis. Taču pēc tiem trim vai pieciem gadiem, kad garantija beigsies – pie lielākām šaizēm varēsi mest savu vāģi ārā.

    Ne visas lietotās mašīnas ir pilnīgi hlami. Ne visām ir kaitinoši rūsas pleķi. Tas taču viss ir atkarīgs no katra konkrētā aparāta. Apslēptie defekti? Jā, gadās. Bet to novēršana nav astronomiskās summās. Ok, ir jau dažādi auto – var nopirkt pa 10k auto un pēc laika secināt, ka kārba beigta un maiņa maksā 5k. Labi, 3k. Bet c`mon, kas tev liek tādus vāģus pirkt? Un kas vispār autiņam var TAAAADS notikt, kas nav remontējams? Reku, man ir Saabs. Daudzi uzskata, ka uuuuuubeer dārgs auto, dārgas daļas un tā. Nu ņehrena. Ok, noplīsa kārba. Bet jaunu (ok, lietotu, nevis jaunu) var pa 150 naudiņām iestumt iekšā. Jā, nav garantijas, ka nenoplīsīs tūlīt vēlreiz, utt, bla bla bla. Citam atkal negribās lieku čakaru, pa servisiem dzīvojoties. Bet tāpēc jau arī vajag rūpīgu izpēti tam lietotajam auto, nevajag tak aprūsējušu, izjātu sūdu ņemt.

    Vēl viena lieta. Lietotu tu vari paņemt augstākas klases par to, ko varēsi atļauties jaunu. Un nesaki, ka augstākas klases auto būs arī dārgāki remonti. Nebūt nē – tas pats vien sanāks, kas jaunam vāģim. Un, ja arī kāda apslēptā kaite uzpeldēs pēc pāris gadiem, tad tu nospļausies un salabosi, jo tomēr sākotnēji būsi ietaupījis kādus 5k eiro jau nu noteikti.

    Lūk, pāris piemēri. Teiksim auto Skoda Fabia, cenā aptuveni tik, cik tu esi gatavs maksāt. Ir modeļi pa 11-12k ar smieklīgajiem 1.2 litru motoriem, bet ir arī kaut necik kustēties spējīgie pa 13-14k. Un tagad atveram ss.lv, atlasam 2006 gada modeļus – sasodīgs, neviens nemaksā virs 10k!!! Tur vēl reku ir viens ar dauzītu purnu pa 2.3k Ls – cik tad nez maksā remonts, ja nemaz ne tik ļoti sadauzītu auto atdod pa šitādu ciparu. Skatamies tālāk – reku Getz, arī tavā cenu kategorijā. Skatamies lietotos – pat 2007.gada modeļi nemaksā virs 10k eiro!! Kāpēc tā? :) Un kāpēc gan tūlīt nevar pirkt tādu gadu pabrauktu ar 25k km uz ripas pa 9k eiro, nevis pa 13k no salona? Garantija arī vēl 4 gadi, un, ja kaut kas būs bijis brāķis jau no rūpnīcas, tad būs jau uzpeldējis un salabots.

    Ko darītu es, ja būtu nolēmis tērēt aptuveni tādu summu autiņam un maksimāli svaigam? Paņemtu 9-5 Saabu. Kādus gadus piecus vecs sanāk. Un tici man – pēc vēl pieciem gadiem viņš labāk turēsies kopā, kā pēc pieciem gadiem Getz. :) Un arī pārdošanas cena varētu būt labāka. Ok, es te uz tiem Saab`iem uzsēdies – bet ideju tu gan jau saprati.

  59. gribēju vēl tik vienu lietu atgādināt. daži jau te rakstīja – mašīnas pirkuma cena (līzings) nebūt nav vienīgā lieta ar ko jārēķinās. riepas, apkopes varbūt arī nav tik traki, bet kasko un octa, kas katru gadu paliek aiz vien dārgāki un dārgāki (inflācija, turklāt pie mums tie vēl ir stipri lētāki nekā rietumos, tā kā turpinās augt un augt), gan var radīt ļoti jūtamu robu budžetā. benzīns tas pats par sevi.

  60. Es nopirku Kaškaju. Biju to noskatījis jau pirms tas kļuva par gada auto. To gaidot, pa starpām mani ieinteresēja Fiat Sedici-Suzuki SX4 un Latvijā nenopērkamais Daihatsu Terios, bet dikti jau maziņi. Arī Ford Kuga drīz sagaidāms, bet noteikti būs dārgāks un arī pie tam nekas īpašs. Beigās arī X-Treils aizrāva, bet Kaškajs glītāks un labāk aprīkots par to pašu cenu. Secinājums – diez vai Latvijā pirkšu kaut ko, kas nav vismaz 195 cm virs zemes.

  61. Ņēmu benzīnnieku – 2000 kubiku. Nu jau dīzelis ir 3.santīmus dārgāks par bendžu , tā kā no plusiem paliek vien dīzeļa griezes moments, nekas cits. Bet dīzeļmotors dārgāks pats par sevi .

  62. man laikam ir klīnisks gadījums. Braucu ar vecu 99 gada A3 dīzeli, sakarā ar to, ka bieži samērā lieli gabali jābrauc.Pēdējos divos mēnešos ir nobraukti 12 000 km. Patēriņš 5L uz 100 Km ir patikams cipars. Jaunu mašīnu neņemtu principā, pat ja varētu atļauties – neuzskatu ka tiem plastmasas sūdiem, ko mūsdienas ražo, ir tik liela vērtība naudiņās, cik par viņiem prasa – tad labāk zemes gabalu pa to summu iepirkt:) šobrīd ir lētas arī lietotas mašīnas – ja ir zināmi uzticami servisa puikas, tad paņem jebko un brauc – nebūs stress par līzingiem, kasko, utt, remonti nav traģiski un pirmo mašīnu jebkurā gadījumā kaut kādā veidā apskādēsi – par lietotu nebus tik liela bēda.

  63. Pats iegādājos Kia ceed. Aprīkojums labs 2008 gada kupeja tika iegādāta. Kia ceed ir patīkams dizains. 1,6crdi ir ķēdes motors. Ritosaja daļā lielas izmaksas negaidi. Pluss ir tāds ka salona detaļas tā Nenonēsājās kā Opel vai bmw. Tagad 2017 auto ir 2008 gada un kad taisīju testa braucienu man bija sajūta ka es sēžu jaunā auto. Pagaidām esmu apmierināts. Tagad Kia dod pat 7 gadu garantiju, personīgi neinteresējos bet neesmu nekur dzirdējis ka kāda cita firma dotu tik ilgu garantiju. Servisa prasīju cik bieži Kia markas automobili ir sastapti uz apkopi? Teica ka konkrēts klients 1 reizi gada. Domāju ka tas jau ir rādītājs. Protams jāskatās kas pašam ir vajadzīgs. ✌️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *