Miks Latvis

Search

iznācis Internet Explorer 9

Vakar agri no rīta Microsoft publiskoja sava interneta pārlūka jaunāko versiju – Internet Explorer 9. Ar saukli “Beauty of the Web” IE9 ir iedvesmojies no šī brīža populārākajiem interneta pārlūkiem un ieguvis jaunas funkcijas un dizainu.

Lai arī esmu pārgājis pretinieku nometnē un ikdienā lietoju Apple Mac OS X, es priecājos, ka Microsoft cilvēki ir spēruši soli uz priekšu un tagad Windows lietotājiem būs labāks rīks ar kuru pārlūkot internetu.

Runā, ka ātrdarbības ziņā IE9 ir ātrāks pat par šī brīža līderi Google Chrome, praktiski gan neesmu šo faktu pārbaudījis.

Ņemot vērā, ka izmēģināt jaunu pārlūku ir pavisam viegli es iesaku vienkārši lejupielādēt jaunāko IE9 versiju un katram pašam pārliecināties par uzlabojumiem. Izmēģinot jauno pārlūku pusstundas garumā viedoklis par to izveidosies ātrāk nekā lasot garus aprakstus.

interneta pārlūku tendences

Mani novērojumi sekojot līdzi viedokļiem internetā un pētot ranking.lv un citas statistikas sistēmas ir tādi, ka Latvijā Mozilla Firefox vēl lieto pieraduma pēc, bet “ugunslapsas” popularitāte pamazām krītas, jo cilvēki labāk izvēlas Google Chrome, kas pret datora resursiem izturas krietni saudzīgāk.

Līdz Chrome uznācienam uz skatuves Firefox bija populārākais ceļš prom no Windows iebūvētā pārlūka, citi varianti (Opera, Safari) bija interesanti tikai šaurai lietotāju grupai. Tagad, kad noklusētais Windows pārlūks tehniski ir kļuvis par līdzvērtīgu pretinieku pārlūku cīņā, būs interesanti paraudzīties, cik būs tādu lietotāju, kas nemeklēs IE alternatīvas un kuru ikdienas vajadzībām pilnībā pietiks IE9.

IE9 statistika

Līdz šim interesentiem bija pieejama IE9 beta versija, kuru Latvijā pēc Gemius ranking.lv lietoja aptuveni 0,22% interneta lietotāji. (Precīzāk būtu teikt, ka 0,22% no visiem lapu skatījumiem tika veikti ar IE9 beta versiju).

ranking.lv

Līdz ar IE9 iznākšanu teorētiski straujāk vajadzētu pazust vecajām IE versijām, bet viss nav tik vienkārši. IE9 tieši nesamazinās IE6 un IE7 lietotāju apjomu, jo IE9 prieks tiek tikai Vistas un Windows 7 lietotājiem. Tas nozīmē, ka konservatīvos uzņēmumos un valsts iestādēs uz XP joprojām tiks darbināts IE6, 7 vai 8.

IE6

Mazliet ne par tēmu, bet pie viena gribēju pasūdzēties par IE6. Nesen uzzināju, ka, piemēram, automazgātuve AutoRings improvizētā interneta kafejnīcā saviem klientiem piedāvā piekļuvi internetam. Viss būtu jauki, ja vien tur pēc noklusējuma nebūtu uzstādīts Internet Explorer 6, kas iznāca pirms 10 gadiem un 10 gadi tehnoloģiju pasaulē ziņā ir līdzvērtīgs laika sprīdis veselam gadsimtam. Pirms desmit gadiem Latvijā internetu aktīvi lietoja aptuveni 16% iedzīvotāju un daļa to darīja ar iezvanpieeju. Bet, pateicoties dažu uzņēmumu tehniskajai atpalicībai, pat šodien, pēc 10 gadiem, 2% lapu skatījumu Latvijā tiek veikti ar IE6.

11 Responses

    1. Tas galīgi nav stilīgi, lai gan pieredze rāda, ka šis fonts nerāda garumzīmes tikai novecojušiem interneta pārlūkiem. Bet paldies par atgādinājumu iešu vēlreiz pie Google WebFonts un centīšos šo pielabot tā, lai neviens netiktu apdalīts.

  1. IE9 (Beta) nav ātrāks par Chrome. Novērots darba dienās! IE9 ir raitāks par savām iepriekšējām versijām. Ir patīkāmāk IE9 atrasties, bet nedomāju, ka tā man kļūs kā “noklusējuma” programma. Esmu Chrome.

  2. Negribētos teikt, ka MS ir veikuši soli uz priekšu izlaižot IE9. Man šķiet ka viņi tirgū palaiduši kārtējo “parasto veļas pulveri”, tikai jaunā izskatā un ar citu smaržu. Reāli tas “drēbes tīrākas nepadara” :) Ar to gribu teikt, ka mūsdienīgu webu brauzēšanai IE9 galīgi nav piemērots, jo http://fmbip.com/litmus/
    Nu kapēc viņi spītīgi pretojas jaunajām dvesmām internetā un ierobežo web izstrādātāju iespējas?
    Un tas ka tur ir krutas vizuālās u.c. lietošanas fīčas, tas ir tikai smuks mrktnga triks spīdīgu mantiņu tīkotājiem!

    1. Solis nav tik plats kā gribētos, taču IE lietošana vairs nav tik kritiskā stāvoklī kā agrāk. Ja lieto jaunākās CSS3 funkcijas komplektā ar graceful degrading paņēmieniem, tad vairs nav īpaši jāsatraucas. Tas, ko lietotājs redzēs neizskatīties tik skaisti, kā pārējiem lapas apmeklētājiem, taču funkcionalitāte saglabāsies tādā pašā līmenī (ar dažiem izņēmumiem).

  3. Nezinu, kā jums, bet priekš manis IE vienmēr bija, ir un paliks lielākā dabas kļūda, piedodiet, lai arī cik ātru pārlūku Microsoft necenstos štancēt augšā… bet, ja par noklusētajiem pārlūkiem runā, tad Firefox ir manā cieņā #1 uz doto brīdi.

  4. A kad viņi domā izlaist Linuxam paredzēto IE9 versiju? Cik man vēl jāgaida? :D
    Un poh par Autoringa e-kafejnīcas programmnodrošinājumu. Visiem tak tāpat skaidrs, ka tur jāiet tikai, lai baudītu labāko steiku Rīgā!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *