Fotoizlase ar Kambodžas augļiem un lasītāju konkurss, par to, kā šos augļus sauc. Piedāvājam arī lielisku balvu!
Ja pavēro dienu skaitītāju šī bloga labajā augšējā pusē, izskatās, ka jau kādu krietnu brīdi par mājām saucam Kambodžu. Beidzot esam saņēmušies parādīt un pastāstīt par te esošajiem augļiem. Iespējams, ka daļu no tiem var dabūt arī kādos Latvijas veikalos, bet mums lielākā daļa no zemāk esošajiem bija atklājums.
Visus garšīgos Kambodžas augļus, kurus pazīstam, mums neizdevās iekļaut šajā reizē, bet par pārējiem varbūt kādā citā reizē.
Lai stāstīšanu padarītu interesantāku un saņemtu kādas ziņas arī no tevis, dārgo lasītāj, taisīsim mazu konkursiņu. Viss, kas Tev ir jādara – komentāros jānosauc tik daudz no augļiem, cik zini. Pēc kāda nenoteikta laika arī publicēsim pareizās atbildes. (bet nu tā godīgi, bez skatīšanās googlē un vikipēdijā :)
Balvā mēs jums uzsauksim lieliskas vakariņas kādā fantastiskā Kambodžas restorānā.
A: Te nu arī mūsu pirmais eksemplārs, no ārpuses spilgti rozā ar zaļām lapām, cietu miezu, kas viegli lobās (kā mandarīnam). Iekšpuse mēdz būt spligti rozā, bet visbiežāk ir balta ar mazām sēkliņām, kā zemenei. Pašam auglim nav pārāk izteiktas garšas, bet ja uzspiež nedaudz laima sulas, tad parādās mierīga, taču ļoti patīkami salda garša. Kad tikko ieradāmies Kabodžā, ēdām pa pāris augļiem dienā, tagad gan kādu laiku neesam pirkuši.
Tie, kuriem iekšpuse ir rozā krāsā, dikti krāso rokas – gluži kā bietes.
B: šķiet šim pārāk daudz komentārus nevajag. Zaļa ārpuse, dzeltenīgi orandžs iekšā, parasti ar sēklām, ja ir sezona tad salds, ja ne tad ne visai. Parasti, ļoti grūti mizojams, pat ja gatavs. Tāpēc arī vietējie īpaši necenšas un šo augli bieži ēd šādi – pārgriež četrās daļās un ēd bez mizošanas visu, ko var apēst (mizu protams neēd).
C: Šis ir viens no mūsu pēdējiem jaunatklājumiem un vienlaikus viens no pašiem garšīgākajiem vietējiem augļiem. No ārpuses gandrīz melns, parasti diezgan netīrs, iekšā balts, sadalīts daiviņās gluži kā ķiploks. Miziņa no iekšpuses ir tumši sarkana un arī krāso gan rokas, gan visu citu kam tiek klāt. Parasti, miziņu pārgriež uz pusēm un tad izēd vidu. Vidus daļā ir viens kauliņš. Ļoti salds un garšīgs – iesakām visiem!
D: No ārpuses zaļš, mēdz būt pa pusei violets. Iekšā balts un vidū dažas sēklas. Pasniedz pārgriežot četrās daļās un izēdot vidiņus – tos, kas apakšējā bildē tādi ūdeņaināki izskatās. To augļa daļu, kas ir gar pašu mizu neēd. Tā ir tāda miltaina un atstāj velkošu sajūtu mutē un uz lūpām, savukārt ūdeņainā vidusdaļa ir ļoti garšīga un atsvaidzinoša.
E: Lieliski augļi, lai ēstu vakarā pie filmas. Diezgan pamazi, jāmizo, vidū sēkliņa. Vidusdaļa tāda saldena un gluma – it īpaši garšīgas ja pasniedz aukstas.
F: zemāk esošai auglis ir radinieks augstāk esošajam. Pēc garšas līdzīgs, mazliet grūtāk mizojams, arī šim vidū sēkliņa.
G: no ārpuses zaļgans, atgādina zvīņas, iekšpusē tādi zvīņu izmēru gabaliņi, kas sniedzas līdz centram. Ja gatavs, tad pats gandrīz sadalās daļās. Mazi kauliņi, īpatnēja, saldena garša.
H: No ārpuses izskatās pēc lielas plūmes, bet iekšpusē pēc bumbiera, garša līdzīga negatavam nektarīnam.
I: no ārpuses zaļš, mēdz būt dzeltens, vai arī tāds pavidam, kā tas, kas bildē. Iekšā spilgti dzeltens vai pat orandžs. Ja gatavs, ļoti sulīgs. Augļa vidū milzīgs kauliņš.
J: Šeit jau laikam nav nekādu jautājumu par to, kas tas ir, bet varbūt varat pastāstīt, kapēc viens liels un viens mazs? Un, kā būtu ar to, kā tos lieto un kur?
Rakstiet savus atbilžu variantus komentāros un drīz arī uzzināsiet pareizās atbildes!
17 Responses
A. man liekas ir dzirdeetais dragonfruit, B. laims? , E. liichijas (liiches) , J. kokosrieksts lielais ir veel nenogatavojies un mazais jau ir gatavs ;)
A. Pitaija. B. Laims C Mangostāns (ļoti garšo, bet vienā no LT lielveikalu tīkliem ir bijis iepuvis diemžēl) E Rambustāns J kokosa rieksts
Čau, es nekad neesmu iemācījies latviskos nosaukumus, bet Malaizijā teju visus izčekoju: a) Dragon Fruit (reāla vilšanās, tik smuks, bet bezgaršīgs) b) Izskatās pēc laima, bet neatbilst aprakstam. c) Mangosteen; d) no idea ; e) Rambutan; f) Longan; g) Tiep (laikam trāpījās negatavs, negaršoja necik); h) Sapodilla? (salds, mazliet pēc kanēļa) i)Mango; j) Coconut (škidrumu dzer, mīkstumu (pulp) žāvē un liek Bounty :D) Bildē dažādi slāņi dažādās gatavības fāzēs.
:) bonus punkts par Bounty!
Pirmais (A) ir Pitaja jeb Drakona auglis (http://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya)
Otrais (B) ir Zaļais Apelsīns (http://biggestmenu.com/rdr/California/Beijing/guojimeimei's-Home-Cooking-1594707/Yep-These-Are-Green-Oranges-47138) Un tik pat labi varētu būt http://chamkarkhmer.com/planting-orange-in-cambodia/
Trešais (C) ir Mangustīns (http://en.wikipedia.org/wiki/Purple_mangosteen)
Ceturtais (D) ir Piena auglis (nezinu kā latviski) (http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysophyllum_cainito)
Piektais (E) ir Rambutāns (http://en.wikipedia.org/wiki/Rambutan)
Sestais (F) ir Longans (kā latviski?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Longan)
Septītais (G) ir Cukurābols (baigi līdzīgs Čerimojai bet nav) (http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar-apple)
Astotais (H) ir Sapodilla (nezinu kā latviski) lūk: http://www.ephotosworld.com/fruits/sapodillas/sliced-sapodilla-photograph
Devītais (I) ir Mango (http://en.wikipedia.org/wiki/Mango)
Desmitais (J) ir Kokosrieksts (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Drinking_coconut.jpg) Lielais ir ar “spalvu” mazais ir čaula un iekšā kokoss ar visu pienu.
Cik uzminēju? Cik nē?
mēs jau it kā teicām, ka konkurss bez wikipēdijas un tikai par to, cik katrs īstenībā zina… Bet nu laikam tas būs paslīdējis garām.
Nu iespējams bet nu saproti, nav viena konkrēta nosaukuma auglim un tad sāksies strīdi, ka tas domāts patiesībā kas cits. Teiksim tas pats Cukurābols – ļoti līdzīgs citiem un var viegli sajaukt :) Centos kā varēju lasot pētot. Reali no visiem esmu ēdis tikai Mango un Kokosriekstu :D Ko tad es varu pateikt bez palīdzības :D
btw. nezinot nosaukumu wikipedia ir bezpalīdzīga. Raksti ko gribi – augli neatradīsi! Un dažus tur pat pēc orģinālnosaukumiem nevar atrast. piemēram Sapodilla un Zaļais Apelsīns..
taisnība jau ir. Ja nezina, ko meklēt, tad wikipēdija īpaši nepalīdz. Arī par to nosaukumu dažādību tev taisnība.
Čau! Gribu vakariņas Kepas krodziņā. A- dragunfrūts, B- laikam jau vietējais apelsīns, C- ramabutāns, ļoti garšīgs, D- ar šo jūs nepacienājāt, E- viena no līčiju pasugām, F- otra līčju pasuga, garšīgas abas, I- mango, J- variācija par mango.
vairāk skatījos pēc kritērija, kurus esmu ēdusi, un šķiet, ka C un J tiešām nezinu, kā garšo ;)
Es esmu vienkārši aizskarts par tik tiešu (tikko nomierināto) garšu sajūtu aizskaršanu! Siekalas pa visu klaviatūru. Kurš to visu satīrīs? :)
Reāli garšīgs raksts!
Dr
1. Drakons, 2- laims vai apelsīns 3- mangustīns, 4-nezinu 5- rambutāns6- langons 7- cukurābols 8- nezinu 9-mango! 10 kokos
kad bijām Taizemē, visus nogaršojām, pilnai laimei te pietrūkst “smaržīgais “durians
Cik garšīgas bildes :)
Ēsti gan ir visi, tikai tālāk par dragonfruit (dievs vien zina latvisko nosaukumu) super garšīgajiem mango un leči – augļu nosaukums gan neatceros.
no šiem visiem man vislabāk garšo “kartupelīši” longani, tikai žēl, ka pirksti pēc tam paliek ļoti lipīgi. :) bet vēl ir viens auglis, kuru neesat ielikuši “sala” – izskatās pēc žāvētas vistas, garša salda un tomēr arī nedaudz skābena. Ļoti labs. Tikai daudz nevar ieēst, nošķebina.