Recepte: vārītas kukurūzu vālītes


Kad viesojos Brēmenē pie draudzenes, tad pirmo reizi mūžā pagaršoju vārītu kukurūzas vālīti ar ķiploku mērci. Mums ļoti garšoja un kopš tā laika mani vajāja doma, par to, ka šādu ēdienu derētu pagatavot pašam.

Princips ir vienkāršs, nav jāmeklē pavārgrāmatas – pietiek ar veselo saprātu un virtuves rīkiem, lai vēdera labsajūtai būtu iespējams pagatavot kukurūzas vālītes. Kukurūzu tagad iespējams nopirkt gandrīz katrā Rimi lielveikalā, pie svaigajiem dārzeņiem. (Iepakojumā pa divām vālītēm. Cena? Laikam bija saprātīga :)

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • kukurūzas vālītes (ja izskatās, labi, tad ir svaigas :)
  • ķiploki
  • majonēze vai krējums
  • sāls un citas garšvielas pēc izvēles
  • ūdens

Pagatavošana

Liekam katliņā vārīties ūdeni. Notīrām kukurūzas vālītēm lapas un nogriežam abus galus, ja tie nešķiet pievilcīgi. Kad ūdens sāk vārīties liekam iekšā kukurūzas vālītes. Kukurūza peld pa ūdens virsu tāpēc labāk vārīt ar visu vāku.

Sagatavojam ķiploku mērci, saspiežot vienu vai vairākas ķiploku daiviņas un iemaisot tās majonēzē. Iespējams ķiplokus nepievienot, pielikt dilles un vispār ar šo mērci izrīkoties pēc patikas.

Pēc apmēram 5-7 minūtēm kukurūza ir gatava. Ņemam vālītes laukā no katliņa un liekam galdā.

Visgaršīgāk garšo karsta kukurūza, tāpēc nevajag daudz domāt un ķerties pie ēšanas. Ēd pavisam vienkārši, turot vālīti rokās un ik pa laikam iemērcot to mērcē.

Man nav nevienas bildes ar kukurūzu+mērci, jo tik garšīgā stāvoklī tā pabija pavisam īsu laika sprīdi. Pamēģiniet arī jūs!

Labu apetīti!

29 Responses

  1. un tagad visi humoristi paceļ rokas, kurš kaut reizi ir pagatavojis šādā veidā kukurūzu nemaz nerunājot par to, ka ir ēdis tādu? Varbūt kļūdos, taču nedomāju, ka šis ir latviešu nacionālais ēdiens.

  2. amiishu recepte ir panjemt to pashu kukuruuzu, vaarosham uudenim piebeert teejkaroti cukura un vaariit tikai 2 minuutes. eed ar sviestu.

    bet ar majoneezi izklausaas garshiigaak tieshaam… ja vien te buutu provansas majoneeze nopeerkama :[ ehhh

  3. reiz sensenos laikos, kad fāterīts pa lielo un plašo “daļnoboiščiku” tēloja, bija atvedis, ja nemaldos, no Ukrainas(PSR) tādas VĀLES, kādas vairs nekad reālā redzējis neesmu… bet par to garšu – nu nez – par gaumi strīdēties nav jēgas, bet es labāk palieku pie pelmeņiem ;)

  4. mēs vāram kukurūzu tikai sezonas laikā (vasaras beigās un rudens sākumā). vārīšanas laikā sāli neber, uzvārītas vālītes sakārto uz šķīvja un tad vienmērīgi pārber ar sāli. mmmm… visi ēd laizīdamies, kamēr vien tirgū var dabūt.

  5. “Mums ļoti garšoja un kopš tā laika mani pajāja doma..”
    Man laikam vajadzētu notīrīt kontaktlēcas, bet pēc šīs pārlasīšanās atlikusī receptes daļa šķita pagalam garlaicīga (:
    Bet, paldies! Kukurūza gan man negaršo, ja nu vienīgi tās pavisam mazās marinētās vālītes, kaut kādos ķīniešu ēdienos.

  6. Jā, starpcitu arī man, pēc viena izbrauciena uz Čehiju iegaršojās viņējie ķiļķēni (knedeļi?), ..garšo pēc baltmaizes pienā, vienreiz mēģināju atrast, kas tie tādi ir, atradu internetā, ka tos it kā par bread dumping`iem sauc, diemžēl šim recepte nebija tik triviāla un sanāca vien tāda… nu.. ķeza grāpī :D Žēl, dikti garšībi bija viņā zemē :)

  7. Neskaitot to, ka Slovākijā, slēpējot (šaurie ē) pa viņu staltajām nogāzēm, izgaršoju kalna piekājes būdelēs tirgoto, ļoti, ļoti garšīgo kukurūzu, mēs tepat Rīgā ik pa laikam rīkojam vēdera svētkus ar svaigu kukurūzu, vārītu, izvārtītu sviesta paciņā un apkaisītu ar sāli. Turot speciālās kukurūzas savaldīšanas iekārtās, kuras iedurās objekta galos.
    Tā ka rokas nost no kukurūzas.
    Nejaukt ar mazajiem, dzeltenajiem priekšmetiem konservu bundžiņās. (:
    Gona gardi ir arī maļuseņkiji kukuruzinas dzinumi (kaut kā tā varētu definēt šo delikatesi persona, kas nav agronoms or smth like that …)apmēram 10 cm garumā, saliktas burciņās ar sālsūdeni.

    1. Jā…. laikam nevienu recepti nevar lietot bez komentāru izlasīšanas!
      Par to sāli izlasīju, protams, kad biju jau piebēris :(
      Aitoram FUI!!! Ingai paldies!

  8. patreiz vaaliites ir gataviibas stadijaa , es naakot no copes noraavu , par velti , dažas vaaliites no kukuruuzu lauka , kuru audzee biogaazes taisiitaaji ,nomizoju un novaariiju 10 minuutes saalsuudenii , zupper, garšo labi un neko vairs nevajag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *