Miks Latvis

Search

Laivu brauciens pa Gauju 1. daļa

Sadomājām rudeni lūkoties, bet, lai būtu interesantāk braucām sārtās lapas meklēt ar laivām. Tas, sarkanajā kapucē, esmu es.

Izskatās taču pēc kautkādalielākanjona vai ne?

Gauja, Ķūķu klintis, Ķūķu krāces, (Cēsis - Līgatne)

Foto autors © Ēriks Zilbalodis

Sākām mēs netālu no Cēsīm, mūsu mērķis bija Līgatnes pārceltuve. Maršruts ir salīdzinoši īss un viegls, bet jautrā un nesteidzīgā kompānijā, tas kļuva daudz garāks un vēl vieglāks :)

Varu tikai pateikt, ka pirms jūs nomājat laivas, derētu noskaidrot, kāda tipa laivas jūs saņemsiet. Šīs arī skaitās kanoe laivas taču, šīs bija daudz vieglākas kā iepriekšējā reizē. Turklāt plakanais dibens nozīmē, ka laivas ir nestabilas, ļodzīgas un potenciāli vieglāk salaužamas, ja vēlēsieties uztriekties uz akmeņiem.

Pēc pirmā kilometra pieradām, ka laiva ir ļodzīgāka kā citas, taču līdz pat beigām nejutos tik droši, kā laivojot ar ierastas formas kanoe. Iepriekšējās laivās varēju salīdzinoši droši grozīties laivā un sniegties pēc mantām, taču šoreiz visu laiku nācās domāt par to, lai netiktu novirzīts smaguma centrs. Varbūt vaina bija sēdekļa stiprinājumā, nezinu, bet kopumā sajūtas daudz savādākas.

Pēc tam mēs tramdījām Gaujā dzīvojošās pīles, kuras visu laiku bija mums ceļā. Kad piebraucām klāt tās parādīja, cik skaisti prot pacelties un nolaisties 200 metrus tālāk. Tādā veidā viņas cēlās un laidās vismaz kādas 5-6 reizes. Mums bija pietiekams laiks, lai izpētītu, cik stilīgi pīles prot šļūkt pa ūdeni ar savām pleznām.

Nezinu, kā tas nākas, bet bildēs viss izskatās daudz rudenīgāk, nekā bija patiesībā. Pa ceļam uz Gauju redzējām daudz vairāk krāsu toņu un lapu nekā upes krastos. Bildēs tā neizskatās, bet gar Gauju visi koki tikai gatavojās krāsoties, tāpēc vēl nav par vēlu arī citiem organizēties uz šādu pasākumu.

Foto autors © Ēriks Zilbalodis

Kā jau redzat, laiva ir viegla, tāpēc slīdēja pietiekami ātri. Šo fotogrāfiju autora GPS rādīja, ka upes straumes ātrums ir 3,2 km/h tas nozīmē, ka pat slinkojot var dienas laikā tikt galā ar maršrutu “Cēsis – Līgatne.”

Otrajā daļā, būs iespēja paskatīties, kas sanācis no manām filmiņām.

11 Responses

  1. dabbler, arī pamanīju, ka Onkulis sačkojis pārsvara ir, neba jau nu fotogrāfs speciāli izvēlējies momentus, lai kādu te lieki kompromitētu.

    1. bildē baigais slīpums ūdens virsmai, laikam tāpēc jāairē nebija.

    Labi, pietiks gvelzt muļķības, bildes labu labās.

  2. dabbler, Papuass:
    es ceru, ka jūs jokojat :) vispār jau neviens šajā braucienā nekur nesteidzās. Un tur, kur bildēja mūs, mēs arī paši bildējāmies attiecīgi es bildēju, bet Zanei jātēlo, ka viņa stipri airē :D

    kad mēs pa īstam bijām darbībā neviens mūs nemaz nespētu nobildēt, jo mēs palidotu garām tik ātri, ka fotogrāfs pat nevarētu līdzi izsekot.

    Bildes, kādas bija, tādas palika, neko negribējās apstrādāt. Šodien ceru saņemt diskus ar bildēm no filmiņas.

  3. pirms diviem gadiem laivoju pa abavu starp tukumu un kandavu. bija ļoti forši. škatos, ka arvien vairāk cilvēku sāk nodarboties ar tamlīdzīgām lietām

  4. Pašnāvnieki ar foto tehniku. Mums pēdējais brauciens beidzās ar laivas apgāžšanos (nestabilā kanoe) un foto tehnikas izmērcēšanu tieši brīdī, kad tā neatradās hidromaisā. Never ever elektroniku ņemt šitādos pasākumos.

  5. ab:
    neviens negrasījās nekur gāzties, upe bija mierīga, mums pat rezerves drēbes bija tikai mašīnā. iepriekšējā reizē gan man bija drosme ņemt tikai zenītu, un visas drēbes bija maisā.

  6. ja zin, kad visvieglāk var apgāsties (pie iekāpšanas un izkāpšanas), un kādas kustības var izdarīt sēžot kanoe, tad tas ir drošs un ātrs peldlīdzeklis… šajā braucienā dažas dāmas mobilos iesēja prezī- viss darbojas, var pat piezvanīt un parunāt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *